Blod ubalancer

Blod Underskud
Ligesom Qi, kan du ikke have for meget blod, og ligesom Qi kan der være et generelt underskud eller det kan vise sig i bestemte organer. Symptomer på blod underskud kan være træthed, svimmelhed, en sovende fornemmelse i lemmerne, tør hud, flimmer for øjnene, tørre øjne, søvnløshed, angst, dårlig hukommelse, tør hud, en bleg tunge m.m.

Et underskud af blodet kan opstå af tre mulige årsager. Det kan være at personen spiser en kost som ikke er næringsrig nok og spiser for få madvarer som direkte nærer blodet. Hvis deres Mave og Milt er svækket, vil de ikke producere nok blod, selv om de indtager tilstrækkelig blod nærende mad. Endelig kan et underskud af blodet opstå, fordi personen har mistet blod, som ved operationer, fødsler og kraftig menstruationsblødninger osv. Det er vigtig at huske, at blodet er andet og mere i kinesisk medicin, det er også en form for qi. Det betyder, at selve om det fysisk aspekt af blodet bliver regenereret efter en fødsel for eksempel, kan personen stadigvæk have en energetisk svækkelse af deres blod, også flere måneder senere.

For at styrke Blodet skal du styrke din Milt Qi – se denne sektion. Det skal man gøre, for at kroppen optimalt kan omdanne den mad som indtages. Endvidere skal du spise en kost, som er rig på mad som styrker blodet. Det er blandt andet følgende:
kk=kold, k=kølende, v=varmende, vv=meget varmende     ingen= neutral

Bønner, især Kidney bønner Sorte bønner Adzuki bønner Abrikoser Vindruer Dadler (v) Figner Kirsebær(v) Hindbær Kød, især oksekød
Indmad Knogle-
marv
Grønbladede Grønsager, såsom Spinat, diverse kål, Broccoli o. lign.(k) Rødbede Brøndkarse(v) Persille (v) Bønnespire (kk) Jordskokker (k)
Avokado (k) Gule og orange grønsager
Æg
Tang (kk) Mikroalge Brand-nælde (k) Mælkebøtte (kk)
Blæksprutte (kk) Sardiner Østers
Ris
Byg (k) Hvede (k)
Havre (v)

Undgå: Sukker, alkohol, kaffe og stimulanser.
Let fysisk aktivitet er gavnlig, og en kort hvile efter frokost er rigtig godt. Akupressur på Mave 36 og Milt 6 anbefales.

Blod-hede
Blod-hede kan være årsag til visse hudlidelser og abnorme blødninger. Blodet bliver som regel varmt, når der er varme i en eller flere af de indre organer, især Leveren. Det er vigtig at spise en kost, som ikke er varmende. Akupressur på punkter som Milt 10 og Tyktarm 11 kan anbefales.

Blod stagnation
Blod stagnation kan opstå af forskellige årsager. Det kan være Qi stagnation eller Qi underskud, blod underskud, Varme eller Kulde, Fugt, Slim, og fysisk skade. Det kan opleves som en stikkende, jagende smerte, som ikke flytter sig, menstruationssmerter og uregelmæssige menstruationsblødninger, fibromer, cyster, knuder og nogle former for kræft. Igen er det vigtigt at huske at blodet er også en form for qi. Det lyder som volapyk i vestlige ører, at en person kan have en stagnation af blodet i et område flere år efter de er kommet til skade, men der kan være en energetisk stagnation af blodet i området. Endvidere omfatter blodstagnation også ting som arvæv.

Ligesom Qi stagnation er der behov for bevægelse og de fleste anbefalinger i afsnittet om Qi stagnation er også gældende her. Samtidig med de råd, der er gældende for de mønstre blod stagnationen er kombineret med. Kost anbefalinger: Aubergine (k) Musling (v) Kirsebær (v) Laurbær (v) Kapers (v) Rejer (v) Citron (kk) Cayennepeber (vv) Koriander blad (v) Kylling (v) Fersken (k) Chili (vv) Majroer Rabarber (kk) Dild (v) Senneps blade (v) Vin (v) Muskatnød (v) Løg (v) Kastanjer (v) Gurkemeje (v) Peberfrugt (v) Eddike (v) Pinje Kerner (v) Mange af disse ting har en Varm natur, så forsigtighed skal udvises hvis du har for meget varme. Akupressur på Milt 10 og Lever 3.