Lever

Leveren har til opgave at sørge for, at vores Qi kan flyde frit og uforstyrret rundt i kroppen. En anden af dens funktioner i kinesisk medicin, er at opbevare Blodet. Den har også stor indflydelse på øjnene og senerne. Leveren er meget påvirket af vores livsstil. Stress, frustration, vrede, irritation og uforløste følelser, vil påvirke Leverens Qi. For meget stegt og tungt mad vil varme Leveren for meget. Et underskud af Blod vil også skabe ubalance i Leveren.

Lever Qi stagnation
Leveren skal sikre at Qi flyder frit og styrker andre organer, især Mave og Milt, i deres funktioner. Hvis Leveren kommer i ubalance og Leverens Qi begynde at stagnere, vil det forstyrre disse organer i deres arbejde. Det vil også give, eller forværre, andre ubalancer i kroppen. Typiske symptomer kan være oppustethed, spændthed, behov for at sukke eller gabe, kvalme, sure opstød, løs eller skiftende afføring, depression eller nedtrykthed, træthed, svært med at komme i gang, en klump i halsen, uregelmæssig menstruation, PMS, irritabilitet og temperamentsfuldhed. De fleste af os har en vis grad af Lever Qi stagnation.

For at opløse stagnation, skal du skabe bevægelse. Det skal ske fysisk, kostmæssig og mentalt. Fysisk er der godt at dyrke motion, som er lidt dynamisk, men hvis du har Lever Qi stagnation skal du være påpasselig med konkurrence sport, fordi dette aspekt, konkurrence, vil muligvis forværre situationen. Dans, aerobic, at løbe, svømme eller cykle er fint. Blidere former for bevægelse som Tai Chi, Qi Gong, og Yoga er også gode, fordi de styrker Qi i at flyde frit. At råbe eller synge kan også anbefales. Du kan lave vejrtræknings øvelser, hvor du trækker luften langsomt, dybt ned i maven og bagefter puste hårdt ud og sætte lyd på.

Det er vigtig at finde nogle øvelser, du er glad for, som ikke opleves som en belastning eller et irritationsmoment. Du kan også forsøge at få dét at bevæge sig ind i din dagligdag. Start dagen med at lave Dõ In, eller måske kan du cykle på arbejde eller gå/løbe op ad trappen i stedet for at tage elevatoren.

Mentalt skal du prøve at bryde nogle af de mønstre, der skabe Qi stagnation. Dette kan være vanskeligere end at lave om på kosten eller at bevæge dig mere. Til gengæld er det tit dét, der giver størst gevinst. Det kan være du bliver bedre til at sige fra, eller lave om på en situation du er utilfreds med. Nogen gange hjælper det meget bare at få snakket om tingene. Vigtig er det i hvert fald, at finde ud af og erkende hvad det kan være. Det er det første og største skridt på vejen til ændring.

Kostmæssig drejer det sig igen om at undgå at spise for meget eller for tungt, som ellers vil skabe stagnation, og at du skal helst sidde oprejst, når du spiser. Aromatiske krydderier, urter og madvarer vil bevæge Qi, dog skal du være forsigtig, hvis du bruger Varmende ting og du samtidig har Lever Ild eller Varme i kroppen.

En teskefuld eddike eller citronsaft og en teskefuld honning i en glas vand vil giver en midlertidig lindring. Dette skal ikke bruges som permanent løsning, for det forholder sig kun til symptomerne.

Prøv at inddrag følgende mere i din madlavning. Der stå et ”k” eller ”v” hvis de er henholdsvis Kølende eller Varmende og ”kk” eller ”vv” hvis de er meget Varmende eller meget kølende. hvis der ingen bogstav er, er madvaren neutral i sin temperatur.

Løg (v) Grapefrugt (k) Anis (v) Sennep (vv)Porre (v) Citron (k) Basilikum (v) Enebær (v)Hvidløg (vv) Fersken (v) Kommen (v) Muskatnød (v)Gulerod() Mandarin (k) Kardemomme (v) Sort Peber (vv)Champignon (k) Cayennepeber (vv) Kanel (vv)Radiser (k) Kamille te (k) Purløg (v) Salvie (v)Squash (v) Mynte te (k) Nellike (v) Timian (v)Brøndkarse (v) Fennikel (v) Gurkemeje (v) Bukkehorn (v) Mynte (k) Havre (v) Peberrod (vv) Citrus skrald (v)

Undgå alkohol, kaffe, friturestegt og fed mad, nødder og for meget rødt kød. Nogle af disse er fristende, især alkohol og kaffe, fordi de midlertidig opløser stagnation, men den bliver bare endnu mere stagneret bagefter.
Giv dig selv akupressur på Lever 3 og Pericardium 6

Lever Blod underskud og Lever Yin underskud
Lever Blod- og Lever Yin underskud har de samme symptomer som Yin- og Blod underskud, samt mere specifikke Lever tegn. Det er tit baggrund for, eller en komplikation af Lever Qi stagnation, Lever Yang eller Lever Ild overskud og Lever Vind. Følg rådet i de relevante sektioner.
Lever Yang overskud og Lever Ild
Dette opstår som regel på baggrund af andre ubalancer. Typiske symptomer kan være kraftig hovedpine, højt blodtryk, svimmelhed, kraftigt temperament og rødmosset ansigt. Her skal du undgå ting som er Yang styrkende. Alkohol og kaffe er ikke godt. Undgå fed, friturestegt eller tung mad, nødder, stærke og Varmende krydderier. Du skal passe meget på med stress og undgå situationer hvor du bliver vred, da det får dit Yang til at stige.
Akupressur (men ikke moxa) på Lever 3, Galdeblære 43, Galdeblære 20, Du 20 og Nyre 1.
Følg også rådet for Lever Qi stagnation.