Mave og Milt

Milten og Maven har en meget central placering og funktion i kroppen. Det er her maden bliver omdannet til en ”suppe”, og fra denne suppe bliver det brugbare og ubrugbare skilt fra hinanden. Det brugbare bliver så sendt op til brug i kroppen, og det ubrugbare sendes nedad og ud af kroppen. Hvis Miltens Qi er for svag bliver ”det rene” og ”det grumsede” ikke ordentlig separeret, og der begynder at blive dannet “Fugt” (en form for patologisk qi) og der er mindre brugbart Qi til kroppen. Milten har også indflydelse på musklerne, munden, vores tækning og koncentration. Den holder blodet inde i karrerne og holder organer på plads i kroppen.

De mest almindelige ubalancer er, at Maven har en tendens til overophedning og Yin underskud mens Milten til gengæld kan lide af Yang underskud, Qi underskud og for meget Fugt eller Fugt-Varme.

Milt Qi underskud, Milt Yang underskud og Fugt
Milten fungerer bedst, når den er varm og tør. Milten bliver svækket af forkert kost, som regel for meget Kold mad (både energetisk og fysisk kold) som svækker Milt Yang og for meget sukker og mejeriprodukter, som giver Fugt. At spise uregelmæssigt, eller for store portioner ad gangen vil svække Milten og være Fugtskabende, men også at spise for lidt, vil også svække Milten. At sidde for meget, at tænke, spekulere, eller studere kan også være en årsag. Udefrakommende fugt kan nogen gange spille en rolle.

Tegn på Milt Qi underskud og Milt Yang underskud vil være det samme som henholdsvis Qi– og Yang underskud, plus løs afføring, dårlig appetit, trang til søde sager, træthed efter spisning, oppustethed, tendens til at spekulere eller tænke i ring, vægt problemer, en bleg og/eller opsvulmet tunge og evt.  tyk tungebelægning, hvis der er Fugt.

Milten styrkes bedst gennem kosten. En let fordøjelig kost af varm, kogt mad, med masser af kogte eller dampede grønsager, ris, nudler, suppe og gryderetter. Spis hyppigt, men små portioner. Måske en lille kop ingefær te til måltider og undgå koldt vand til maden. En meget god måde at starte dagen på, er at spise havregrød, kogt på vand, iblødlagt aftenen før. Det er varmende, let fordøjeligt og havre styrker Maven og Milten.

Kost anbefalinger.
De fleste kornsorter, såsom ris, havre, byg, majs, osv. Grønsager især rodfrugter, squash, søde kartofler og alt som er gult/orange, løg, porre, røde linser, tofu, kikærter, kylling, oksekød, makrel og tun er især godt. Brug aromatiske krydderier som sort peber, ingefær, kardemomme, hvidløg, spidskommen, kommen, muskatnød og de fleste urter.

Hvis du har Fugt, skal du især undgå for meget råkost og salat, sukker og søde sager, Kold mad og drikke, is, flæsk, boghvede, hvede, franskbrød, store mængder C vitamin, mejeriprodukter, øl, melon, banan, mango, pære, æble, jordnødder, tomat og appelsin juice.

Akupressur eller moxa anbefales på Mave 36, Milt 6, Ren 12 og på Milt 9, hvis der er Fugt.

Mave Yin Underskud
Som regel er det uregelmæssige og stressede spisevaner, som ligger bag Yin Underskud. Især at spise for sent, at springe måltider over og at spise mens man arbejder. Det giver symptomer som tør mund, dårlig appetit, og måske ondt i maven. Spis regelmæssigt og i ro. Spis meget fugtig mad, for eksempel suppe. Gode grønsager er dem som er meget vandholdige eller slimede som spinat og asparges. Tofu, byg og hirse er godt.
Akupressur (men ikke moxa) på Milt 6 og Mave 36. Se også ”Yin underskud”.

Mave Ild
Mave Ild plejer at skyldes for stor indtagelse af stærkt, varmende mad, så som stegt mad, alkohol og chili. Lever Qi stagnation, eller Lever Ild kan også være baggrund. Symptomer vil typisk være stor appetit, tørst, dårlig ånde, sur mave, sure opstød, mave sår, forstoppelse og tandkøds blødninger.
Undgå friturestegt mad, alkohol, rødt kød, stærke krydderier, og kaffe.
Akupressur på Mave 44. Se ellers ”Mave Yin underskud”.