Nyre

Nyrerne har indflydelse på knogler, ører, tænder og hår. Nyrerne er vores fundament i livet. Det er her vores nedarvede energi er opbevaret. Den energi som styrer vores vækst og udvikling. Nyrerne er kilden til al Yin og Yang i kroppen. Nyrerne kan aldrig være i overskud, kun i underskud. Man kan tænke på dem som en slags reserve konto i banken. Det er her overskuddet bliver lagret, men det er også herfra der tages, hvis der er underskud på de andre konti. Det er derfor Nyrerne bliver svækket af at arbejde for meget eller leve for hårdt. Længerevarende sygdom og ubalance i kroppen, for meget sex hos mænd og graviditeter for kvindernes vedkommende svækker Nyrerne.

Nyre Yin underskud
Nyre Yin underskud kan både være baggrund for og konsekvens af andre mønstre af Yin underskud i kroppen. Det kan opstå af de samme årsager som beskrevet i afsnittet om Yin underskud. Typiske symptomer er tinnitus, svimmelhed, dårlig hukommelse, hyppig sparsom vandladning, nattesved, søvnløshed, tør mund, lændesmerter, rød tunge m.m.

Følg rådene for Yin underskud, og spis flere af de madvarer, som er gode for Nyrerne.

Nyre Yang underskud
Nyre Yang underskud kan vise sig ved ondt i lænden, kolde knæ, hyppig klar vandladning, kuldskærhed, manglende sexlyst, impotens, infertilitet, løs afføring og en bleg tung.

Følge anbefalingerne for Yang underskud.

Kost som er specielt godt for Nyrerne
Der står en ”k” eller ”v” hvis de er henholdsvis Kølende eller Varmende og ”kk” eller ”vv” hvis de er meget Varm eller meget Kold. Hvis der ingen bogstav er, er det fordi temperaturen er neutral.
Majs, lucernespirer, nyre (v), kastanje (v), havre (v), asparges (k), and, pistachienødder, hirse (k), grønne bønner, lammekød (vv), valnødder (v), tørrede bønner, vindruer, flæsk, linser, hindbær, fisk, æg, tofu (k), tang.