At følge de naturlige cyklusser i livet

Et problem for den moderne menneske er, at opfindelsen af elektriske belysning har givet os muligheden for, at bryde med den naturlig rytme i døgnet. Aftenen og natten er yin. Det er mørkt og køligt og det meste af naturen falder til ro. Det har mennesker også gjort inden elektricitets opfindelse. Nu har vi ikke alene muligheden for at være vågne og aktive om natten, i kraft af at vi kan gøre det lyst om natten. Vi har også anskaffet os computere, smartphones og fjernsyn, som er ekstrem mental stimulerende. Fjernsyn, smartphones og computere aktiverer vores shen (sind/bevidsthed), som er den mest yang aspekt af kroppen og derved forbruger yin. Disse apparater er problematisk nok om dagen, hvis de bruges i for stor et omfang, men de er især skadeligt om aften og om natten, når shen skal være i ro og vi skal være i en yin hvilende tilstand.

Om dagen hvor vi burde være yang, og derved fysisk aktiv, har mange folk ikke længere manuelt arbejde, hvor de bruger deres krop, men har stillesiddende arbejde uden fysisk aktivitet.

Desværre er det ikke kun i døgnets cyklus, hvor vi har kommet ud af sync. December er den mørkeste og mest yin tidspunkt på året. Dyrene går i hi eller i det mindste nedsætter deres fysiske aktiviteter om vinteren, mens planterne trækker deres saft og kraft ned til rødderne eller ned i et løg. Mennesker som traditionelt har arbejdet med naturen, har oftest haft et meget højt aktivitetsniveau om sommeren. Om sommeren har de knoklet fra solen har stået op kl.5 om morgen til at det er gået ned kl.22 om aften. Til gengæld har de haft en forholdsvis rolig arbejdsdag om vinteren. Her har de stået senere op og gået tidligere i seng. Vinteren var også kendetegnet med solhvervet og sidenhen jul. Disse var lysets fest i den mørke tid (den yang lys prik, i den sorte yin bølge). December var en tid til rolig samvær og til refleksion. Nu er december den tid på året, hvor folk løber rundt som hovedløse kyllinger og stresser hel måneden igennem, ilende fra den ene jule arrangement til den anden, mens de forbruger løs i butikkerne. Så snart julen er overstået fortsætter det med nytårsaften. Til gengæld er det opvejet af, at folk ligger og daser i solen hel den yang sommer igennem!! Mennesker derved hel tiden strider i mod den naturlige bevægelse af yin og yang i kroppen og universet.

Disse yin/yang cykluser ses også livet igennem. Ligeledes burde vi som menneske derfor forholder os til de ændringer i yin og yang livet igennem. Når vi er ung og har et overskud af yang, er det ikke kun godt, men også nødvendig, at vi er meget fysisk aktiv. Her er der samtidigt en mere naturlig tendens til udadvendthed. Det er en yang egenskab. Ifølge de klassiske Kinesiske tekster, har vi forbrugt halvdelen af vores yin, når vi er 40 år gammel. Mange af os qua vores livsførelse har sandsynligvis brugt en endnu større portion på dette tidspunkt. Det betyder, at vi forandrer os med årene. Vi bliver mindre udadvent, har mere lyst til ro og fordybelse, mindre energi til fysiske anstrengelser og mere behov for at komme i seng til ordentlig tid. Det er vigtigt at man lære at lytte til sin krop og sit sind, og ikke forsøge forgæves at kæmpe imod vejrmøller, ved at leve som en 20 årige, når man er 50.