Lever ubalancer

Leveren har til opgave at sørge for, at vores qi kan flyde frit og uforstyrret rundt i kroppen. En anden af dens funktioner i kinesisk medicin, er at opbevare blodet. Den har også stor indflydelse på øjnene og senerne. Leveren er meget påvirket af vores livsstil. Stress, frustration, vrede, irritation og uforløste følelser, vil påvirke Leverens qi. For meget stegt og tungt mad vil varme Leveren for meget. Et underskud af blod vil også skabe ubalance i Leveren.

På denne side står der information om, og anbefalinger til, følgende ubalancer:

  • Lever qi stagnation
  • Lever blod underskud
  • Lever yin underskud
  • Opadstigende Lever yang og Lever Ild

Lever qi stagnation

Leveren skal sikre at qi flyder frit og derved understøtter andre organer, især Mave og Milt, i deres funktioner. Hvis Leveren kommer i ubalance og Leverens qi begynder at stagnere, vil det forstyrre disse organer i deres arbejde. Det vil også give, eller forværre, andre ubalancer i kroppen.

Typiske symptomer på Lever qi stagnation kan være oppustethed, spændthed, behov for at sukke eller gabe, kvalme, sure opstød, løs eller skiftende afføring, depression eller nedtrykthed, træthed, svært med at komme i gang, en klump i halsen, uregelmæssige menstruationer, PMS, irritabilitet og en iltre temperament. De fleste af os har en vis grad af Lever qi stagnation.

For at opløse stagnationen, skal der skabes bevægelse. Det skal ske fysisk, mentalt og igennem kosten.

Fysisk er det godt at dyrke motion, som er dynamisk, men når der er Lever qi stagnation, skal man samtidigt være påpasselig med konkurrence sport, fordi konkurrenceaspektet vil muligvis forværre tilstanden, når man taber eller når ens holdkammerater ikke gør, som man vil. Dans, aerobic, at løbe, svømme eller cykle er fint. Blidere former for bevægelse som tai ji, qi qong, og yoga er også gode, fordi de hjælper qi med at flyde frit, men disse kan opfattes som værende for langsomme og kedelige for folk med Lever qi stagnation, og dette kan forværre deres Lever qi stagnation. Aktiviteter som aerobics, kung fu, karate eller dans er derfor ofte en bedre idé, i hvert fald i starten.

At råbe eller synge kan også anbefales. Det er frigørende for qi stagnation at råbe eller synge. Dans er især gode, fordi det er som regel noget der samtidig gør én glad.

Man kan lave vejrtrækningsøvelser, hvor man trækker luften langsomt og dybt ned i maven og bagefter puster hårdt ud og samtidigt sætter lyd på.

I det hele taget er det vigtig at finde nogle øvelser, man er glad for, og som ikke opleves som en belastning eller et irritationsmoment. Det er fordi øvelserne som opfattes som irritationsmomenter, vil stagnere ens Lever qi, og derved ødelægge det positivt som opnås gennem aktivitet.

Det kan også være en god idé, at forsøge at få bevægelse sig ind, som en integreret del af deres dagligdag. Man kan starte dagen med at strække hele kroppen og alle led igennem. Bagefter kan man banke langs meridianerne med en let knyttede hånd eller med en træske. Man kunne cykle på arbejde i stedet for at tage bilen eller stå af bussen en stop tidligere end nødvendig. Man kan gå og især løbe op ad trappen i stedet for at tage elevatoren, hver gang man har mulighed for det.

Hvis qi har tendens til at stagnere i bestemte områder af kroppen, kan man sætte ekstra fokus på at bevæge qi her, ved at lave øvelser som cirkulerer qi i området. F.eks. hvis en kvinde har menstruationssmerter på baggrund af en qi stagnation, vil hun have gavn af, at lave hofterulninger. Endnu bedre for hende vil det være at dyrke mavedans eller at lege med en hulahopring.

Mentalt er det vigtigt at prøve at bryde nogle af de mønstre, der har skabt Lever qi stagnationen. Dette er ofte vanskeligere, end at skulle lave om på kosten eller at bevæge sig mere. Til gengæld er det tit det, der giver størst gevinst i længden. Akupunkturbehandlingen kan hjælpe en person i denne proces, ved at de bliver bedre til at sige fra eller lave om på en situation som de er utilfreds med. Nogen gange er det en stor hjælp, bare at få snakket om ting. Vigtig er det i hvert fald, at finde ud af og erkende hvad det kan være, som hæmmer ens qi. Det er det første og største skridt på vejen til forandring.

Kostanbefalinger

Kostmæssig drejer det sig mest, om at undgå at spise for meget ad gang eller for tung mad (dvs. koncentrerede proteiner som kød, mælkeprodukter, nødder og mad som har en høj olieindhold), fordi det kan skabe stagnation.
Aromatiske krydderier, urter og madvarer bevæger qi. Man skal dog være forsigtig, hvis man bruger ting som har en varm energi, som chili, hvidløg eller alkohol, når der samtidig er Lever Ild eller Varme i kroppen.

I den vestlige forstand er leveren det organ som renser kroppen for giftstoffer. Alle de substanser som trækkes ud af mave-tarm system ved fordøjelse passerer på et tidspunkt gennem leveren. Konserveringsmidler, farvestoffer og kemikalier i maden renses og bearbejdes af leveren. Derfor hvis der er en Lever ubalance set med kinesisk medicinsk øjne, kan det være en god idé at benytte den vestlige medicinsk forståelse og undgå kunstig stoffer i maden.

En teskefuld eddike eller citronsaft og en teskefuld honning i en glas vand, vil give en midlertidig lindring på Lever qi stagnation. Dette skal ikke bruges som permanent løsning, for det forholder sig kun til symptomerne.

Det vil være godt at bevæge sig efter mad, dvs. går en lille tur.
Det er også vigtig at man spiser i en så rolig en tilstand som muligt, og især undgå konflikter, diskussioner og ophidselse under måltider.
Det anbefales at spise så regelmæssigt som muligt og undgå at springe måltider over. Leveren kan bedst lide faste rytme.

Ved Lever qi stagnation kan man prøve, at inddrage de følgende ingredienser mere i madlavning.

Løg, porre, brøndkarse, radiser
Citron, grapefrugt
Anis, sennep, basilikum, enebær, hvidløg, kommen, muskatnød, kardemomme, sortpeber, cayennepeber, kanel (ved Varme tilstande skal der udvises forsigtighed med peber, kanel og hvidløg da disse krydderier er samtidigt varmt i deres energi), salvie, nellike, timian, fennikel, gurkemeje, bukkehorn, mynte, peberrod, økologiske citrusfrugtskrald.
Fersken, mandarin
Gulerod, champignon, radiser, purløg, squash, brøndkarse
Kamille te, mynte te
Havre

Undgå: Alkohol, kaffe, friturestegt og olieret mad, nødder og for meget rødt kød. Nogle af disse er fristende, især alkohol og kaffe, fordi de midlertidig opløser stagnation, men den bliver bare endnu mere stagneret bagefter.

Akupressur med en spredende teknik på Tyktarm 4 og Lever 3.

Lever blod underskud

Lever blod underskud kan vise sig med symptomer og tegn som: Svimmelhed, flimmer foran øjnene, vanskelighed ved at stille skarpt med øjnene, tørre øjnene eller fornemmelse af grus i øjnene, lysfølsomhed, dårligt nattesyn, søvnløshed, blegt og gustent ansigtsfarve, blege læber, tør hud, rillede fingernegle eller svag og flosset fingernegle, tørt hår, hårtab,følelsesløshed eller snurrende fornemmelse i lemmerne, svage muskler, kramper eller uro i benene, især om aften og natten, manglende eller sparsomt menstruationsblødninger, depression, tristhed eller manglende vision med livet, tendens til at være grådlabil og ekstra følsomt i den præmenstruelle fase, personen kan mangle gennemslagskraft og virker ubeslutsomt, stemmen kan mangle gennemslags kraft, især når de er vrede.

Lever blod underskud er tit baggrund for, eller en komplikation af Lever qi stagnation (se foroven), opadstigende Lever yang eller Lever Ild og Lever Vind (Se nedenunder). Følg rådet i de relevante sektioner.

For at nære blodet skal personen styrke deres Milt qi. Det er nemlig ekstrem vigtig, at Milten er stærk nok til, at trække næring ud af den mad vi spiser for at skabe blod. Derfor skal den rådgivning, der gives til Milt qi underskud følges, når en person har en underskud af blod.

Ved en blod underskud skal man spise en kost, som er rig i madvarer der nærer blodet. Det som nærer blodet bedst er desværre kød, især kødprodukter som er blodholdig. Set med kinesiske øjne kan det være svært at nære et kraftigt blod underskud gennem vegetarisk kost alene. Det er fordi blod i kinesisk medicin, er andet og mere, end blod i den vestlige forstand. Blod eller “xue” er en form for energi, og det styrkes kraftigst og hurtigst af ting som selv indeholder blod. Det betyder ikke at man ikke kan nære blodet uden at ty til at spise kød, og at man ikke skal være vegetar set med kinesisk medicinsk øjne (personlig har jeg været vegetar i snart 40 år), men at man skal være opmærksom på, at spise mange ting som er blod nærende. Hvis man har en kraftig blod underskud, hvor almindelige kostforandringer ikke har hjulpet, kan man overveje, at spise kød i en begrænset periode.

Der skal udvises forsigtighed, hvis der samtidigt er Milt qi underskud. Det er fordi de madvarer der er blod nærende har tendens til at skabe stagnationer af qi og Fugt.

Kostanbefalinger

Folk med en underskud af blod burde indtage mad som er tilberedt og let varmende i dens energi, da det hjælper Milten med at skabe den qi som er fundamentet til blod.

De følgende madvarer styrker blod i kinesisk medicin:

Bønner, især: Kidney bønner, sorte bønner, aduki bønner

Grønbladede grønsagers såsom spinat, diverse kål, broccoli, rødbede, brøndkarse, persille, bønnespire, brøndkarse, jordskokker, avokado, gule og orange grønsager, avocado.

Abrikoser, vindruer, dadler, figner, kirsebær, hindbær.

Kød, især oksekød, indmad, knoglemarv, and, hønsekød, lever.

Æg.

Tang, mikroalge.

Blæksprutte, sardiner , østers.

Brun grødris, byg, hvede, havre.

Brandnælde, mælkebøtte.

Suppe lavet på knogle eller en hel høne, sammen med rodfrugter evt. tilsat den kinesiske urt Dang Gui (Angelika), som småkoges over lang tid, er især godt ved blod underskud. Ligeledes at indtage Goji bær, enten kogt med i grødet om morgen eller tilsat en kop te, er gavnlig, især ved Lever blod underskud.

En lille smule rødvin er godt, da den både nærer blod og bevæger qi. Man skal dog være forsigtig, hvis der er Varme tilstede i Maven, Leveren eller Hjertet (som der ofte er).

Ved blod underskud skal man undgå:

  • Alkohol, kaffe og stimulanser, da disse tærer blod.
  • Bitre ting som kaffe, sort te, mørk chokolade m.m. udtørrer blod.
  • Varme krydderier såsom chili, cayennepeber, hvidløg, kanel og ingefær kan svække og udtørre blodet. Dette kan være svært fordi, Lever blod underskud kan føre til Lever qi stagnation (se foroven). En del folk med Lever qi stagnation selv medicinerer med netop disse krydderier, fordi de vil hjælpe med at bevæge den stagnerede qi. Det er ikke noget de er bevidst om, men noget de intuitivt kan mærke, at de har det bedre når de indtager disse ting.
  • En person med et blod underskud skal undgå at overanstrenge sig både mentalt og fysisk. Igen kan det være problematisk, fordi en del kvinde med Lever qi stagnation på baggrund af Lever blod underskud vil ofte have tendens til at overmotionere (ikke kun at løbe for meget, men træner til, og deltager i ekstreme anstrengelser såsom maratonløb, Ironman m.m.).
  • At ikke overanstrenge sig, er ikke kun ift. det fysisk. En person med en underskud af blod skal undgå mental og emotionel belastning såsom stress. Computere, smartphones og tildels fjernsyn forbruger Hjerte blod. Disse elektroniske redskaber skal derfor ikke overforbruges og helst ikke bruges sent om aften, da blod burde være på vej tilbage for at “hvile” i Hjertet og Leveren på dette tidspunkt.
  • En person som har et blod underskud skal helst ikke være bloddonor.

Aktivitet

Let fysisk aktivitet er gavnlig. En person med et blod underskud skal være forsigtig med at ikke at motionere for meget. De skal helst ikke føle sig udmattet efter motion. I det hele taget skal de undgå at overanstrenge sig både fysisk, men også mentalt og emotionelt.

En person med Lever blod underskud vil have godt af at ligge vandret i 20 minutter midt på dagen. Det vil gøre, at blodet kommer tilbage til Leveren. Blodet fugter, nærer og blødgører Leveren, så der ikke opstår Lever qi stagnation (se foroven), som ofte er en følgevirkning af Lever blod underskud

Akupressur med styrkende teknik og moxa på Nyre 3 og Milt 6. Hvis man kan lokalisere Mave 36 selv vil dette være et oplagt punkt at behandle.

Lever yin underskud

Lever yin underskud kan vise sig ved svimmelhed, tørre øjne, mat, blegt ansigt med røde kindben, søvnløshed, tør hud, tørt hår, tørre eller svage fingernegle, kramper eller uro i benene om aften og natten, depression eller modløshed, manglende beslutsomhed.

Ved Lever yin underskud skal man undgå ting som skaber Varme i Leveren. Det vil især være ting som alkohol, stærk krydderier, lammekød og friturestegt mad, som skal undgås.
Lever qi stagnations Varme vil skade Lever yin. Se afsnittet om Lever qi stagnation foroven.
Lever blod er et aspekt af Lever yin, så ting som nærer blod vil indirekte nærer Lever yin
Lever yin og Nyre yin har fælles rod, derfor er rådgivning til Nyre yin underskud relevant her.

Kostanbefalinger
Artiskokker, rødbede, tomat, avokado
Tang
Dadler, vindruer, citron
Brændenælder
Olivenolie
Lima bønner, mung bønner, kidney bønner,
Pinjekerner, sesam, tahin,
Krabbe, østers
Oksekød, lever, kanin

Akupressur med styrkende teknik på Lever 3 og Milt 6.

Opadstigende Lever yang og Lever Ild

Opadstigende Lever yang og Lever Ild kan have opstået selvstændigt, men opstår oftest på baggrund af Lever qi stagnation eller Lever yin underskud (se foroven). I så fald, vil det anbefales at man også forholde sig til rådet ved disse.

Typiske symptomer kan være kraftig hovedpine, højt blodtryk, svimmelhed, irritabilitet, utålmodighed, kraftigt temperament, kraftige menstruationsblødninger, tørst, bitter eller metallisk smag i munden, kraftig stemme, søvnløshed, røde øjne og rødmosset ansigt.

Kost anbefalinger

Rabarber, citron, æbler
Spinat, mælkebøtte, bønnespire, agurk, sauerkraut (surkål), bladselleri
Yoghurt
Myntete, krysantemumte, grøn te, æblejuice.

Undgå: Stærke krydderier som chili; friturestegt mad; alkohol, især rødvin; hvidløg, ingefær, peber, lammekød, kaffe, mad med et højt indhold af olie. Alkohol frarådes især, da det påvirker Leveren meget kraftigt.

Forfatteren til “Helsebringende Madvaner”, Jörg Kastner, anbefaler at folk med Lever Ild og opadstigende Lever yang holder sig fra kød i mindst 6 uger.

Andre råd

Ved opadstigende Lever yang eller Lever Ild skal man passe meget på med stress og undgå situationer hvor man bliver vred eller irriteret, da det får yang til at stige opad.

Fysisk bevægelser og aktivitet er vigtig, for at bevæge Lever qi, medmindre der er opadstigende Lever yang på baggrund af Lever yin underskud. I så fald er der vigtig at man ikke overanstrenge sig og at man sørger for at komme tidlig i seng og hviler sig liggende midt på dagen i 20 minutter.

Yoga, tai ji og qi gong vil være gavnlig, men folk med Lever Ild og opadstigende Lever yang vil ofte have svært med disse i starten pga. at de ofte er meget utålmodig og hurtig keder sig.

Meditation vil være en udfordring for personen, fordi de vil være rastløs og utålmodig. Det vil alligevel være noget som de vil have meget gavn af, hvis de kan overvinde deres utålmodighed.

Akupressur
Akupressur med drænende teknik på punktet Lever 2.