Ild og Varme

Teknisk set er Ild og Varme tilstande kan opstå når kroppen invaderes af en ydre patogen, men de opstår ofte internt, enten når en udefrakommende påvirkninger er sunket dybere ind i kroppen eller når der er længerevarende stagnationer af qi, blod, Fugt eller Slim. Ild og Varme kan også opstå pga. indtagelsen af uhensigtsmæssig kost og drikke.

Mangel på yin vil betyde at kroppen ikke kan kontrollere Varmen og såkaldt “underskuds Varme” vil opstå.

Ilden og Varmen er meget ens i virkeligheden, men Ild symptomer er kraftigere og mere intense. Ilden udtørrer mere, skader blodkarre, så der opstår blødning og har en opadstigende energi. Ilden har også en tendens til at agitere sindet.

Typiske symptomer af Ild er feber eller aversion mod Varme, tørst, bitter smag i munden, mental rastløshed, forstoppelse, rød ansigtsfarve, blødninger, mørk gullig urin, hurtig puls, rød tunge med gullig belægning. Symptomerne vil variere alt afhængig af hvilket organ der er involveret.

“Underskuds Varme” vil vise sig ved symptomer som aftenfeber, tørhed i mund og hals, varme fornemmelse i håndfladerne og fodsålerne, røde kindben, nattesved, søvnløshed, en svag puls og en rød, tør tunge uden belægning, og evt. med sprække.