Ild og Varme

Teknisk set er Ild og Varme en ydre patogen, men opstår ofte internt, enten fra udefrakommende påvirkninger er sunket dybere ind i kroppen. Der opstår så en intens kamp med kroppens zheng qi (anti patogen qi) og patogenet, eller ved en ubalance tilstand i en af de indre organer Årsagen til disse Ild tilstande vil især skyldes ting som qi stagnationer og kost ubalancerne.

Mangel på yin vil betyde at kroppen ikke kan kontrollere Varmen og såkladt “underskuds Varme” vil opstå.

Ilden og Varmen er meget ens i virkeligheden, men Ild symptomer er kraftigere og mere intense. Ilden udtørrer mere, skader blodkarrer, så der opstår blødning og har en opadstigende energi. Ilden har også en tendens til at agitere sindet.

Typiske symptomer af Ild er feber eller aversion mod Varme, tørst, bitter smag i munden, mental rastløshed, forstoppelse, rød ansigtsfarve, blødninger, mørk gullig urin, hurtig puls, rød tunge med gullig belægning. Symptomerne vil variere alt afhængig af hvilket organ der er involveret.

“Underskuds Varme” vil vise sig ved symptomer som aftenfeber, tørhed i mund og hals, varme fornemmelse i håndfladerne og fodsålerne, røde kindben, nattesved, søvnløshed, en svag puls og en rød, tør tunge uden belægning, og evt. med sprække.