Hovedpine

Hovedpine er nok en af de lidelser man møder hyppigst i vores klinikker. Det er både fordi det er en meget udbredt lidelse og fordi det er noget vestlig medicin har svært ved at behandle, udover almindelige smertelindringer. Akupunktur kan være en utrolig effektiv måde at behandle hovedpine, fordi det ofte vil lindre en hovedpine hurtigere end piller kan, men endnu væsentligere, kan kinesisk medicin arbejde med den grundlæggende ubalance, og derved forhindre hyppigheden og styrken af hovedpinerne. Som med alt andet indenfor kinesisk medicin, er det nødvendigt at skelne mellem de forskellige mønstre, fordi den behandling som virker i det ene tilfælde, ikke vil have den samme effekt i et andet tilfælde. Det er også vigtigt at differentiere mellem mønstrene for at bedre kunne give klienten forslag til kost og livsstilsændringer, der vil støtte behandlingen og hjælpe til, at mønsteret ikke genopstår.

Når der arbejdes med hovedpine, skal man gøre sig bevidst om det er grenen (Biao på Kinesisk) eller roden (Ben på Kinesisk) at man vil arbejde med. Grenen kan enten være den rent fysiske manifestation dvs. at klienten har hovedpine lige nu og man vil følgende derfor bruge punkter til at lindre det. Grenen kan også være det mønster som giver hovedpinen. Dette mønster kan dog i sig selv være resultatet af en anden ubalance. Et eksempel på dette er en person som lider af migræne pga. af for meget energi i en meridian, men dette ”overskud” er resultatet af et underskud i nogle af kroppens organsystemer. Derfor skal man beslutte sig for hvilken behandlingsstrategi man vil bruge, om man i dette tilfælde vil dræne den energi eller qi der løber opad, styrke underskuddet, eller forsøge at gøre begge del samtidigt. Mest typisk er, at arbejde med grenen, mens der er en akut hovedpine og arbejde med roden i de mellem liggende behandlinger, dog vil man typisk tage et par punkter for at holde Qi flydende i den pågældende meridian.

Årsager til hovedpine

De forskellige hovedpiner har flere og forskellige årsager. Det kan være pga. Udvendig patogener som Vind, Kulde og Fugt, eller det kan være fra indvendige årsager som opstår pga. Kost, livsstil, følelser, ulykker, stress m.m.

Udefra kommende patogener
Som regel vil det give en Shi eller ”overskuds” hovedpine, men det kan ofte være på baggrund af en Xu eller ”underskuds” tilstand. Det er Shi fordi det er akut, der er udvendig og der er patogener tilstede. De mest almindelig patogene er Vind, Fugt, Varme og Kulde, enten alene eller i kombination. Det kan f.eks. være den hovedpine man kan have i forbindelse med influenza eller forkølelse.

Interne ubalancer
Der er mange forskellige baggrunde. Der kan være en arvelig tendens, enten ved at personen har en svag Jing (essens eller fundamental energi) eller at de har arvet deres mønstre fra deres forældre, på grund af forældrenes livsstil og emotionelle ubalancer.

Alle følelesmæssige ubalancer kan forårsage hovedpine, men jeg syntes at vrede og frustration, er ofte de største kilder. De vil give Lever ubalancer.

Stress, især længerevarende og at arbejde for meget uden tilstrækkelig hvile, er en anden klassiker. Det vil især svække Yin.

Kosten er en anden stor faktor. Det kan være fordi den ikke er nærende nok, så der opstår Qi og Blod Xu (underskud), eller at det i sig selv skaber eller forværrer ubalancer som Fugt eller Ild. Sukker/søde ting, mejeriprodukter, alkohol, stærke krydderier og kaffe er nogle af de værste syndere.

For meget sex er også noget der svækker Jing, og derved kan forværre Nyre Xu (underskud) mønstre.

Tab af blodet gennem kraftige menstruationer og fødsler, kan føre til Blod Xu (underskud).

Gamle skader som fald ulykker, kan skabe en lokal stagnation af Blod, selv flere år efter. Det følgende er de mest almindelige ubalancemønstre.

Udefra kommende faktorer:
Vind-Kulde
Vind-Varme
Vind-Fugt

Indvendige ubalancer:
Lever Ild
Lever Yang stigende
Slim-Fugt
Blod stagnation
Qi Xu
Blod Xu
Nyre Yin Xu
Nyre Yang Xu