Barnløshed

Mange kvinder opsøger en akupunktør for at få hjælp ved barnløshed. Ofte har de uden held prøvet diverse fertilitetsbehandlinger i det almindelig sundhedssystem og vil nu forsøge sig med akupunktur, eller de har besluttet at bruge akupunktur sideløbende med fertilitetsbehandlingen.

Et Tysk forsøg har vist, at chancen for graviditet ved kunstig befrugtning øges fra 26% til 42% ved brug af akupunktur sideløbende med fertilitetsbehandling. I kinesiske medicin defineres infertilitet som manglende graviditet til trods for et normalt sexliv gennem 2 år, samtidig med at manden fungerer normalt sexuelt.

Patologi
Der være balance mellem Nyren’s Yin og Yang aspekter for at befrugtningen kan lykkes. Hvis der er mangel på Yin er der mangel på materielt grundlag for befrugtning. Men for at det materielle kan transformeres og aktiveres kræves der Yang. Det er den evige balance mellem Ild og Vand. Yin er her Jing (Essens eller den energi vi arver fra vores forældre) og Blod som er både det fysiske fundament for at ægget produceres og den næring det behøver for senere at kunne vokse. Yang skal aktivere og transformere Vand. Uden den aktivering kan befrugtning ikke finde sted. Hvis Yang derimod er overaktiv som ved Yin underskuds Varme, vil det skabe for meget aktivitet ved at opvarme Blodet. Det vil medføre, at ægget ikke finder ro i livmoderen og udstødes – eller at der generelt ikke er den harmoni mellem Ild og Vand, Yin og Yang der skal til.

De relevante ubalancemønstre er:

Nyre Yang underskud
Lang menstruationscyklus, + Yang underskudstegn som kuldskærhed, løs afføring, ødem, hyppig vandladning, øm lænd og knæsmerter.

Nyre Yin underskud
Kort cyklus, let blødning med tyndt blod + Yin underskudstegn som røde kinder, nattesved, varme håndflader/fodsåler, øm lænd, og tørhed i munden.

Blod Xu
Svag eller manglende menstruation, evt. vandigt menstruations blod + Blod underskudstegn som træthed, bleghed, søvnløshed, svimmelhed, hjertebanken, flimmer for øjnene, flossede eller rillede fingrenegle.

Kulde
Kulde kan blokere, så der ikke kommer næring nok til ægget. Det kan blokere for at manden og kvindens Jing og Qi kan mødes, og det kan gøre at Jing ikke transformeres.Lang cyklus, svag blødning, grynet Blod, krampagtige menstruationssmerter, følelse af Kulde under menstruationen.

Fugt/Slim
Fugt/Slim kan blokere, så der ikke kommer næring nok til ægget. Det kan blokere for at manden og kvindens Jing og Qi kan mødes.
Uregelmæssige menstruationer, smerter og evt. blødning ved ægløsning og kraftigt udflåd fra skeden. Kvinden kan ofte have tendens til overvægt, løs afføring, tunghed i armene og benene og træthed.

Blod-Varme
Blod Varme kan medføre for megen aktivitet så ægget udstødes. Det kan få Yin til at tørre ind så der mangler den materielle næring til befrugtning. Kort cyklus, kraftig blødning, tørst og rastløshed.

Fugt-Varme
Fugt-Varme kan blokere, så der ikke kommer næring til ægget. Det kan blokere for at manden og kvindens Jing og Qi kan mødes Det kan skaber for meget Varme hvilket medfører for meget aktivitet så ægget udstødes. I vestlig patologi kan det svare til inflammation i bækkenet (PID) eller blokering i æggelederne.

Blodstagnation
Blod stase kan blokere, så der ikke kommer næring nok til ægget. Det kan blokere for at manden og kvindens Jing og Qi kan mødes. Blod stase i vestlig patologi kan manifestere sig som fibromer, knuder og cyster. Uregelmæssige og smertefulde menstruationsblødninger, mørkt klumpede menstruationsblod, irritabilitet og rastløshed.

Qi stagnation
Lever Qi stagnation kan blokere for bevægelse af blod, Jing og Qi, så der ikke kommer nok næring til ægget. Det kan blokere for at manden og kvindens Jing og Qi kan mødes. Det kan fører til blod stase. I vestlig patologi kan det svare til blokerede æggeledere.

Uregelmæssige menstruationsblødninger, PMS, brystspændinger og irritabilitet er typiske tegn på Qi stagnation.