Lunge ubalancer

Lungerne styrer blandt andet qi og vejrtrækning. Lungerne er vores mest udvendige organ og kan let påvirkes af udefrakommende faktorer. Lunge underskud kan opstå på baggrund af en fremoverbøjet kropsholdning, rygning, at bruge stemmen for meget (f.eks lærere), sygdom eller det kan være arvelig betinget.

På denne side står der information om, og anbefalinger til, følgende ubalancer:

  • Lunge qi underskud
  • Lunge yin underskud
  • Lunge Slim

Lunge qi underskud

Typiske symptomer vil være stakåndethed eller at man blive let forpustet, svagt immunforsvar, svag stemme, hoste og tegn på qi underskud.

Som skrevet, styrkes Lungerne bedst, ved at styrke Milt qi. Man kan sætte fokus på Lungerne kostmæssig, ved at spise lidt mere krydret mad sammen med mad, som styrker Milt qi. Dog skal der udvises forsigtighed ved at overdrive brugen af den krydrede smag, fordi den spreder, men derved også kan risikere, at svække qi.
En grov tommelfinger regel, som holder i mange tilfælde, er at madvarer som er hvid, styrker Lungerne pga. den hvide farves resonans med Metalfasen (som Lungerne er en manifestation af), især hvis madvaren samtidigt er krydret.

Kostanbefalinger

Madvarer der især styrker Lunge qi er: Majroer, kinaradiser, radiser, pastinak, persillerod, løg, hvidløg, tofu, sild, valnødder, mandler, blomkål, dadler, figner, and, tun, vindruer, timian og ginseng.
Ingefær te vil være godt.

Andre råd

Som ved alle qi underskud tilstande skal man undgå at overanstrenge sig og bruge mere energi end man har.
Det som er især er gavnlig når der er Lunge qi underskud, er åndedrætsøvelser, qi gong og yoga.
En anden vigtig ting man kan gøre når der er Lunge qi underskud, er at rette kropsholdningen. Dette er især vigtig, når man sidder meget ned, som mange mennesker gør, flere timer om dagen. Det er vigtig ikke at falde sammen omkring brystkassen, men at sørge for at ryggen er rank og brystkassen åben. Det vil gøre at Lungerne har lettere ved at synke og sprede deres qi igennem kroppen.

Meditation

Meditation med fokus på at trække vejret helt ned til området under navlen vil styrke Lunge qi.

Akupressur

Akupressur med styrkende teknik på punktet Lunge 9.

Lunge yin underskud

Cigaretter rygning vil udtørre Lunge yin, derfor skal den stærk frarådes ved Lunge yin underskud.
At opholde sig i betonbyggeri og bygninger med en tør indeklima, vil belaste Lunge yin.

Udover de generel retningslinjer ved yin underskud, er følgende madvarer gavnlig ved Lunge yin underskud:
Pære, abrikos, æble, banan, figner, blåbær, dadler, jordbær
Asparges, bambusskud, vandkastanje
Honning
Sojamælk
Mælk, æg
And, gås
Mandler, jordnødder, pinjekerner, valnødder
Lima bønner, tofu

Hvis man har adgang til kinesiske og thai butikker, kan man spørge efter ”Lo Han Kuo Beverage”, som nærer Lunge yin, køler Lungerne og transformerer Slim.

Akupressur med styrkende teknik på Nyre 6, Milt 6 og Lunge 9.

Lunge Slim

Slim i Lungerne vil manifesteres med at der er ren faktisk er slim i lungerne, slim i halsen og næsen, hoste, stakåndethed og forpustethed, besværet vejrtrækning, træthed. Hvis der er Slim-Varme, vil slimen være gullig eller grønlig og sej og klistret. Der kan evt. være blod i slimen. Ved Slim-Varme vil ansigtet være mere rød og huden vil være varmer. Tungen vil have en gullig, klistret belægning, når der er Slim-Varme.

Kostanbefalinger

Undgå: mejeriprodukter, hvede, sukker, kunstige sødemidler, tørrede frugt, alt som har en koncentreret søde smag, alkohol, mad som er meget olieret eller fedtindholdig, svinekød, banan, avocadoer, citrusfrugter, for meget kød i det hele taget, tropiske frugter, jordnødder, peanut butter appelsin juice, appelsiner.

Pas på med at spise for mange nødder.

For at støtte Milten, skal de undgå råkost, salat, kolde madvarer, is

Gerne bruge mere krydderier, især dem som er let og meget aromatiske, som kardemomme, spidskommen, kommen, anis, oregano, timian, sennepfrø, osv.

Brug skræl fra økologiske citrusfrugter til té eller i madlavningen.

Tørrede bønner og linser, boghvede vil også være gode.

Noritang

Byg, rug, boghvede, ristet havre

Bladselleri, radiser, majroer, champignon, shiitake svampe, vandkastanje, brøndkarse

Hvis du har svært med helt at undgå Fugt skabende kost, kan du prøve at begrænse dannelse af Slim ved at kombinere Slim skabende madvarer med bitre, krydrede eller tørrende madvarer. F.eks. ved at bruge sennep, peberrod, eller bitter og krydrede grønsager såsom majroer, kål, pastinak, persillerod, løg, hvidløg osv.

En kop grøn té til eller efter mad vil også hjælpe med at reducere dannelsen af Slim. Det er dog stadig bedst hvis personen kan begrænse sin indtagelse af Slim skabende mad, så meget som overhovedet mulig.

Hvis der er Slim-Varme i Lungerne skal rådet ved Fugt-Varme også følges.

Andre råd

Masser af bevægelse, undgå at sidde for meget stille. Bank på den øverste del af ryggen med en træske og på brystkassen med en løs-knyttet næve for at bevæge qi og løsne Slim.

Akupressur

Lav akupressur på Lunge 5, Ren 17 og Mave 40.