Fugt og Fugt-Varme

Der skelnes i kinesisk medicin mellem indvendig Fugt og udefrakommende Fugt. Det er til trods for at mange af symptomerne er meget ens. Den udefrakommende Fugt skyldes klimatiske påvirkninger, som kan opstå hvis personen opholder sig i et fugtigt klima. Indvendig Fugt kan opstå på baggrund af en svækkelse af Milten som er et fordøjelsesorgan i Kinesisk medicin. Indtagelse af mad og drikke som er Fugt skabende eller kølende i deres energi, kan også føre til Fugt.

Symptombilledet er stort og varieret og afhænger af hvilke organer, der er påvirket og om der er Varme til stede. Typiske symptomer kunne være appetitløshed, kvalme, tunghed, træthed, løs afføring og en klistret smag i munden. Det vil tydeligvis ses på tungen som en fedtet belægning.

Hvis man lider af Fugt, er det vigtig at undgå indtagelsen af mejeriprodukter, sukker, søde sager herunder tørret frugt, hvede, øl, for mange nødder, is, banan, mad som er koldt (energetisk og temperaturmæssigt) og for mange rå grønsager, frugt og utilberedt mad. At spise en diæt som styker Milt qi anbefales.