Blod ubalancer

I kinesisk medicin hedder blod xue, Xue er andet og mere end blod er i vestlig medicin. Xue har tre overordnede funktioner i kinesisk medicin. Xue skal:

 • Nære alt væv i kroppen
 • Fugte alt væv i kroppen
 • Rodfæste og forankre shen (sindet/bevidstheden/ånden)

Der kan opstå fire forskellige former for xue eller blod ubalancer i kinesisk medicin:

 • Blod underskud
 • Blod stagnation
 • Blodet kan være for varm
 • Blodtab

Blod underskud

Ligesom qi, kan du ikke have for meget blod, og ligesom qi kan der være et generelt underskud eller det kan vise sig i bestemte organer. Symptomer på blod underskud kan være træthed, svimmelhed, hjertebanken, en sovende fornemmelse i lemmerne, tør hud, flimmer for øjnene, tørre øjne, tørre læber, rillede fingernegle, søvnløshed, angst, dårlig hukommelse, tør hud, en bleg tunge m.m.

Et underskud af blodet kan opstå af tre mulige årsager. Det kan være at personen spiser en kost som ikke er næringsrig nok og spiser for få madvarer som direkte nærer blodet. Hvis deres Mave og Milt er svækket, vil de ikke producere nok blod, selv om de indtager tilstrækkelig blod nærende mad. Endelig kan et underskud af blodet opstå, fordi personen har mistet blod, som ved operationer, fødsler og kraftige menstruationsblødninger o. lign. Det er vigtig at huske, at blodet er andet og mere i kinesisk medicin,at  det er også en form for qi. Det betyder, at selv om det fysisk aspekt af blodet bliver regenereret, efter en fødsel for eksempel, kan personen stadigvæk have en energetisk svækkelse af deres blod, også flere måneder senere.

For at nære blodet skal personen styrke deres Milt qi. Det er nemlig ekstrem vigtig, at Milten er stærk nok til, at trække næring ud af den mad vi spiser for at skabe blod. Derfor skal den rådgivning, der gives til Milt qi underskud følges, når en person har et underskud af blod.

Ved et blod underskud skal man spise en kost, som er rig på madvarer der nærer blodet. Det som nærer blodet bedst er desværre kød, især kødprodukter som er blodholdig. Set med Kinesiske øjne kan det være svært at nære et kraftigt blod underskud gennem vegetarisk kost alene. Det er fordi blod i kinesisk medicin, er andet og mere, end blod i den vestlige forstand. Blod eller “xue” er en form for energi, og den styrkes kraftigst og hurtigst af ting som selv indeholder blod. Det betyder ikke at man ikke kan nære blodet uden at ty til at spise kød, og at man ikke skal være vegetar set med kinesisk medicinsk øjne (personlig har jeg været vegetar i snart 40 år), men at man skal være opmærksomme på, at spise mange ting som er blod nærende. Hvis personen har et kraftigt blod underskud, hvor almindelige kostforandringer ikke har hjulpet, kan vedkommende overveje, at spise kød i en begrænset periode.

Der skal udvises forsigtighed, hvis der samtidigt er Milt qi underskud. Det er fordi de madvarer der er blod nærende har tendens til at skabe stagnationer af qi og Fugt.

Kostanbefalinger

Folk med et underskud af blod burde indtage mad som er tilberedt og let varmende i dens energi, da det hjælper Milten med at skabe fundamentet til blod.

De følgende madvarer styrker blod i kinesisk medicin:

Bønner, især: Kidney bønner, sorte bønner, aduki bønner

Grønbladede grønsagers såsom spinat, diverse kål, broccoli, rødbede, brøndkarse, persille, bønnespire, brøndkarse, jordskokker, avokado, gule og orange grønsager, avocado.

Abrikoser, vindruer, dadler, figner, kirsebær, hindbær.

Kød, især oksekød, indmad, knoglemarv, and, hønsekød, lever.

Æg.

Tang, mikroalge.

Blæksprutte, sardiner , østers.

Brun grødris, byg, hvede, havre.

Brandnælde, mælkebøtte.

Suppe lavet på knogle eller en hel høne, sammen med rodfrugter evt. tilsat den kinesiske urt Dang Gui (Angelika), som småkoges over lang tid, er især godt ved blod underskud. Ligeledes at indtage Goji bær, enten kogt med i grødet om morgen eller tilsat en kop te, er gavnlig, især ved Lever blod underskud.

Ved et underskud af blod vil man også have gavn af, at indtage en naturlig jerntilskud som krauterblut, hvor jernen, i modsætning til jernpiller, er let optagelig.

En lille smule rødvin er godt, da den både nærer blod og bevæger qi. Man skal dog være forsigtig, hvis der er Varme tilstede i Maven, Leveren eller Hjertet (som der ofte er).

Ved et blod underskud skal man undgå:

 • Alkohol, kaffe og stimulanser, da disse tærer blod.
 • Bitre ting som kaffe, sort te, mørk chokolade m.m. udtørrer blod.
 • Varme krydderier såsom chili, cayennepeber, hvidløg, kanel og ingefær kan svække og udtørrer blod. Dette kan være svært fordi, Lever blod underskud kan føre til Lever qi stagnation. En del folk med Lever qi stagnation selv medicinerer med netop disse ovenstående krydderier, fordi disse krydderier vil hjælpe med at bevæge den stagnerede qi. Det er ikke noget de er bevidst om, men de intuitivt kan mærke, at de har det bedre når de indtager disse ting.
 • En person med et blod underskud skal undgå at overanstrenge sig både mentalt og fysisk. Igen kan det være problematisk, fordi en del kvinde med Lever qi stagnation på baggrund af Lever blod underskud vil ofte have tendens til at overmotionere (ikke kun at løbe for meget, men træner til, og deltager i ekstrem anstrengelser såsom maratonløb, Ironman m.m.).
 • At ikke overanstrenge sig, er ikke kun ift. det fysisk. En person med et underskud af blod skal undgå mental og emotionel belastning såsom stress. Computere, smartphones og tildels fjernsyn forbruger Hjerte blod. Disse elektroniske redskaber skal derfor ikke overforbruges og helst ikke bruges sent om aften, da blod burde være på vej tilbage til at “hvile” i Hjertet og Leveren på dette tidspunkt.
 • En person som har et blod underskud skal helst ikke være bloddonor.

Aktivitet

Let fysisk aktivitet er gavnlig. En person med et blod underskud skal være forsigtig med at ikke at motionere for meget. De skal helst ikke føle sig udmattet efter motion. I det hele taget skal de undgå at overanstrenge sig både fysisk, men også mentalt og emotionelt.

En person med Lever blod underskud vil have godt af at ligge vandret i 20 minutter midt på dagen. Det vil gøre, at blodet kommer tilbage til Leveren. Blodet fugter, nærer og blødgører Leveren, så der ikke opstår Lever qi stagnation, som ofte er en følgevirkning af Lever blod underskud

Folk med Hjerte blod underskud burde begrænse deres bruge af computere og smartphones især om aftenen.

Akupressur med styrkende teknik og moxa på Nyre 3 og Milt 6. Hvis man kan lokalisere Mave 36 selv vil dette være et oplagt punkt at behandle.

Blod-hede

Blod-hede kan være årsag til visse hudlidelser og abnorme blødninger. Blodet bliver som regel varmt, når der er varme i en eller flere af de indre organer, især Leveren. Det er vigtig at spise en kost, som ikke er varmende. Akupressur på punkter som Milt 10 og Tyktarm 11 kan anbefales.

Blod stagnation

Blod stagnation kan opstå af forskellige årsager. Det kan være pga. qi stagnation eller qi underskud, blod underskud (se foroven), Varme eller Kulde, Fugt, Slim, og fysisk skade. Den kan opleves som en stikkende, jagende smerte, som ikke flytter sig, menstruationssmerter og uregelmæssige menstruationsblødninger, fibromer, cyster, knuder og nogle former for kræft. Igen er det vigtigt at huske at blodet er også en form for qi. Det lyder som volapyk i vestlige ører, at en person kan have en stagnation af blodet i et område flere år efter de er kommet til skade, men der kan være en energetisk stagnation af blodet i området. Endvidere omfatter blodstagnation også ting som arvæv.

Ligesom ved qi stagnation, er der behov for bevægelse og aktivitet. De fleste anbefalinger i afsnittet om qi stagnation, er derfor også gældende her.

Hvis der er opstået Varme pga. af stagnationen, eller hvis Varme er selve årsagen til, at blodet bliver for tyk og derved stagnerer, skal brugen af meget varmende madvarer som chili, peber, alkohol m.m. begrænses (se afsnittet om Ild og Varme for flere detaljer).

Kosten skal vægtes, så den også påvirker årsagen til Blodstagnationen. Hvis årsagen er en underskuds tilstand, skal der ikke bruges så mange madvarer og krydderier, der har en spredende energi, som ved en ren overskuds tilstand.

Kostanbefalinger der er især relevant ved en Blodstagnation er:

Aubergine, kapers, majroer, løg, purløg, forårsløg, peberfrugt, porre

Musling

Kirsebær, citron, fersken, rabarber

Laurbær, cayennepeber, koriander blad, chili, senneps blade, dild, muskatnød, gurkemeje, oregano

Kylling

Rejer

Rødvin

Kastanjer, pinje Kerner

Eddike

Akupressur

Akupressur med drænende teknik på punktet Milt 10.

Hvis der er Lever xue stagnation, kan man lave akupressur på punktet Lever 3 med drænende teknik.