Mave og Milt ubalancer

Milten og Maven har en meget central placering og funktion i kroppen. Det er her maden bliver omdannet til en ”suppe”, og fra denne suppe bliver det brugbare og ubrugbare skilt fra hinanden. Det brugbare bliver så sendt op til brug i kroppen, og det ubrugbare sendes nedad og ud af kroppen. Hvis Miltens qi er for svag bliver ”det rene” og ”det grumsede” ikke ordentlig separeret, og der begynder at blive dannet “Fugt” (en form for patologisk qi) og der er mindre brugbare qi til kroppen. Milten har også indflydelse på musklerne, munden, vores kognitive evner og koncentration. I kinesisk medicin siger man endvidere, at Milten holder blodet inde i blodkarrene og holder organer på plads i kroppen.

De mest almindelige ubalancer er, at Maven har en tendens til overophedning og yin underskud, mens Milten til gengæld kan lide af yang underskud, qi underskud og for meget Fugt eller Fugt-Varme.

På denne side står der information om, og anbefalinger til, følgende ubalancer:

  • Mave og Milt qi underskud
  • Milt yang underskud
  • Mave yin underskud
  • Mave Ild

Mave og Milt qi underskud

Milten fungerer bedst, når den er varm og tør. Milten bliver svækket af forkert kost, som regel for meget Kold mad (både energetisk koldt og fysisk koldt) som svækker Milt yang og for meget sukker og mejeriprodukter, som skaber Fugt. At spise uregelmæssigt, eller for store portioner ad gangen vil svække Milten og være Fugtskabende, men også at spise for lidt, vil også svække Milten. At sidde for meget, at tænke, spekulere eller studere for meget kan også være en årsag. Udefrakommende Fugt kan nogen gange spille en rolle.

Tegn på Milt qi underskud og Milt yang underskud vil være det samme som henholdsvis qi– og yang underskud, plus løs afføring, dårlig appetit, trang til søde sager, træthed efter spisning, oppustethed, tendens til at spekulere eller tænke i ring, vægt problemer, en bleg og/eller opsvulmet tunge og evt. tyk tungebelægning, hvis der er Fugt.

Maven og Milten styrkes bedst gennem kosten. En let fordøjelig kost af varm, tilberedt mad med masser af kogte eller dampede grønsager, ris, nudler, suppe og gryderetter.

Ved Mave og Milt qi underskud skal man helst spise hyppige, men små portioner. Det kan være gavnlig at drikke en lille kop ingefær te sammen med maden. Man skal i hvert fald undgå koldt vand til maden, da dette vil svække Miltens yang aspekt, som skal transformere maden.

En meget overset hensyn ved Mave og Milt qi underskud, er, at man skal tygge maden godt. Man skal helst tygge maden 15 -30 gange, så den er nedbrudt og blandet godt med spyt, inden den synkes ned i maven.

En meget godt måde at starte dagen på, er at spise grød, kogt på vand. Det er vigtigt med kornsorter, at de lægges i blød mindst en halv time inden kogning, helst natten over ellers lænser de kroppen for mineraler. Kornet eller grynet kan f.eks. lægges i blød aftenen før. Grød er varmende, let fordøjeligt og det styrker Milten, samtidig er grød våde og klæbrige og derved nærer Mave yin.

Kostanbefalinger

De fleste kornsorter, såsom ris, havre, byg, majs, osv.

Grønsager især rodfrugter, squash, søde kartofler og alt som er gult/orange, løg, porre, røde linser, tofu, kikærter, ginseng, kylling, oksekød, makrel og tun er især godt.

Brug aromatiske krydderier som sort peber, ingefær, kardemomme, hvidløg, spidskommen, kommen, muskatnød og de fleste krydderurter.

Man skal undgå madvarer der skaber Fugt og Slim såsom mejeriprodukter, hvede, sukker og sødeting (honning, stevia, kunstige sødemidler, tørrede frugt, smoothies o. lign), banan, is.

Milten svækkes også af råkost, salat, appelsinjuice, smoothies (der disse er meget koncentreret og ofte indeholder ting som er kolde i deres energi. Endvidere vil de ofte være fysisk kold i deres energi). Milten svækkes også ved indtagelse af for meget vand, især iskoldt vand og tropiske frugt.

Akupressur

Man vil have gavne af at lave akupressur med en styrkende teknik eller at anvende moxa på punkterne Milt 3 og Milt 6.

Motion

At gå en lille tur efter man har spist vil bevæge qi omkring Maven, Milten og Tarmene. Ligeledes kan det være gavnlig at stryge let med fingrene fra midten af brystkassen ned til navlen i 2-3 minutter efter man har spist, for at sende Mave qi, og derved maden, nedad.

Det er bedst at sidde oprejst og ikke at sidde skæv eller med drejet krop, mens man spiser, så man ikke lukker for passagen af qi og mad nedad igennem bughulen.

Andre råd

Husk at tygge maden godt!! Milt og Mave qi underskud kan opstå bl.a. ved at man spiser sin mad for hurtigt, uden at tygge den grundigt. I hvert fald hjælper man en svag Milt gevaldigt, ved at tygge maden så den er helt flydende og blandet med spyt, inden man synker den.

Man skal helst spise flere mindre måltider fremfor få store måltider.

Drik gerne en lille kop ingefær te sammen med maden. Man skal helst undgå at drikke koldt vand til meden, da dette vil svække Miltens yang aspekt, som skal transformere maden.

Undgå at se fjernsyn, læse eller arbejde/surfe på computeren eller smartphonen mens du spiser.

Prøv at undgå bekymringer og forsøge at slippe dine tanker. Ligeledes undgå at læse og studere for meget. Disse anbefalinger er selvfølgelig nemmere sagt end gjort!

Meditation

Meditation er interessant i denne sammenhæng. Ofte anbefaler man yin aktiviteter såsom meditation når der er en qi underskud. Meditation hvor man sidder stille, kan dog være belastende i længden for Milten. Ligeledes vil at tænke for meget eller konstant at fokusere tankerne, forbruger Milt qi. Det betyder ikke at meditation er per se dårlig, når man har Milt og Mave qi underskud. Det kræver bare hensyn. Hvis man er i stand til at meditere uden at sidde og gruble i et hav af tanker, vil det være gavnlig. Meditation kan være et nyttigt redskab til at slippe tankemylderets tyranni.

Gående meditation vil generelt være bedre end siddende meditation for en person med Milt qi underskud. At gå cirkulerer qi i den midterste del af kroppen, hvorimod at sidde stille vil gøre, at qi har lettere ved at stagnere omkring Maven og Milten.

Milt yang underskud

Milt yang underskud typisk opstår ved længerevarende indtagelse af madvarer og drikke der har en kold temperatur eller energi. Milt yang underskud kan også være konsekvens af en kronisk tilstand af Nyre yang underskud eller Milt qi underskud (se foroven).

Typiske symptomer og tegn på Milt yang underskud er: Træthed, løs vandig afføring med ufordøjet madrester, kolde arme og ben, svag appetit, oppustet mave efter måltider, trang til sødesager, lyst til varme mad og drikkelse og aversion mod kold drikkelse, blegt ansigt, behov for at ligge ned, sammenfalden kropsholdning, aversion mod kulde og konstant fornemmelse af at være kuldeskær, kolde lemmer, svaghed eller træthed i armene og benene, ødem og en bleg, opsvulmet tunge med tandmærke.

Patienter med Milt yang underskud skal følge de generelle råd ved yang underskud.

Disse råd kan kobles sammen med det råd der angår Milt qi underskud som står foroven.
Milt yang understøttes af Nyre yang, derfor er kostanbefalinger til Nyre yang underskud også relevante.

Kostanbefalinger

Det er utrolig vigtig, at undgå madvarer og drikkelse som er kolde, både hvad angår deres temperatur og energi.
Salat, agurk, tomat og vandholdige grønsager, der traditionelt vokser om sommeren er ofte kolde i deres energi og derved yang svækkende. Mejeriprodukter vil også være en belastning for en svækket Milt yang. Tropiske frugt, især vandmelon, banan, kiwi og appelsiner anbefales ikke til folk med yang xu pga. deres kolde energi. Læs mere om madvarernes energetiske temperaturer her.

Krydderier som chili, som fremkalder en sved, er heller ikke godt, fordi at svede, vil nedkøle kroppen, samtidigt, som der mistes qi igennem sved. En person med Milt yang underskud skal være varsomt med at drikke for meget væske, især ved måltider, fordi det vil drukne Milt yang qi, og væsken skal bagefter transporteres og transformeres af Milt og Nyre yang.
Dette er provokerende for nogen mennesker, fordi de hel tiden får at vide, at de skal drikke 2-4 liter vand om dagen. Hvis personen har lyst til at drikke noget til måltider, er en kop ingefær te godt, fordi det vil styrke Milt yang. Sort te, som er varmende, er at foretrække frem for hvid og grøn te, som er kølende.

En meget godt måde at starte dagen på er, at spise grød, kogt på vand. Det er vigtigt med kornsorter, at de lægges i blød mindst en halv time inden kogning helst natten over, ellers lænser de kroppen for mineraler.
Grød er varmende, let fordøjeligt og det styrker Milten, samtidig er den våd og klæbrig som nærer Mave yin. Folk med yang underskud vil have godt af at stryge kanel på deres grød.

Madvarer der er varme og søde (dog ikke så søde som sukker, honning, tørrede frugt o.lign).

Kød: lammekød; vildt, oksekød, fjerkræ.

Fisk: Ørred, laks, tun, ansjos,

Frugt: Kirsebær, dadler, figner, blå vindruer, fersken

Drikke: Sort te, ingefær te, fennikel te, yogi te, jasmin te

Kornsorter: Quinoa, amaranth, hirse, grødris, ris

Nødder: Valnødder, hasselnødder, kastanje

Krydderier: Rosmarin, cayennepeber, kanel, nellike, fennikel, hvidløg, stødt ingefær, muskatnød

Andre råd

Lav strækøvelser eller at gå en tur efter man har spist.

Sid oprejst og ikke skæv eller med drejet krop, mens du spiser.

Stryger let med fingrene ved fra brystkassen ned i i 2-3 minutter efter du har spist.

Undgå at læse, se fjernsyn eller surfe på computer eller smartphones, mens du spiser.

Undgå bekymring og træne sig i at slippe tankerne. Ligeledes undgå at læse eller at studere for meget.

Tyg maden godt og grundigt inden den synkes.

Undgå at spise for store måltider ad gangen.

Meditation

Meditation er interessant i denne sammenhæng. At sidde for meget kan være belastende for Milten, ligeledes vil at tænke for meget eller at konstant fokusere tanker forbruge Milt qi. Det betyder ikke at meditation er dårligt ved Milt yang underskud. Det kræver bare hensyn. Hvis man er i stand til at meditere uden at sidde og gruble, vil det være gavnlig. Meditation kan netop være en godt redskab, til at slippe tankemyldrets tyranni. Gående meditation vil generelt være en bedre option for en person med Milt yang underskud. At gå cirkulere qi i bughulen, hvor at sidde stille, vil gøre, at qi lettere stagnere omkring Milten og Maven.

Akupressur

Akupressur og moxa på Milt 3.

Mave yin underskud

Som regel er det uregelmæssige og stressede spisevaner, som er årsagen til Mave yin underskud. Især at spise for sent, at springe måltider over og at spise mens man arbejder er skadelig for Mave yin. Det giver symptomer som tør mund, dårlig appetit, og måske ondt i maven.

Det betyder at hvis der er Mave yin underskud skal man ikke kun ændre kosten, men også måden den spises. Man skal lære at spise regelmæssigt og i ro.

I kinesisk medicin siger man, at Maven frygter tørhed. Det er fordi tørhed skader Mave yin. En person med Mave yin underskud skal undgå mad som er bagt, er meget tør (såsom riskiks og knækbrød). De skal hovedsagelig spise dampet og kogt mad, samt suppe, grød og gryderetter. De skal spise mange grønsager, især grønsager som er meget vandholdige eller slimede som spinat og asparges. Tofu, byg og hirse er godt for Mave yin.

Meget Varmende og meget krydrede kost vil svække Mave yin. Ved Mave yin underskud skal man undgå ting som chili, peber, hvidløg, alkohol, kaffe.

Man skal helst ikke spise for meget mad om aften eller spiser for sent.

Udover de generel retningslinjer ved yin underskud er følgende madvarer specielt godt ved Mave yin underskud:

Byg, hirse

Tofu, mung bønner

Tang

Kartofler, tomat, vandkastanje, spinat, asparges, avokado

Æble, mango , pære, vandmelon, banan

Krabbe

Oksekød, grisekød

Æg

Mælk, sojamælk

Akupressur med styrkende teknik på Milt 6 og Mave 36.

Mave Ild

Mave Ild kan, ligesom de fleste Mave og Milt ubalancer, opstår af kostmæssige årsager. Indtagelser af madvarer og drikke som er kraftig varmende i deres energi, kan skabe Ild i Maven. Alkohol, for meget kød, især lammekød, friturestegt mad, grillet mad, stærke krydderier er blandt de mest almindelige medvirkende årsager til Mave Ild. Tobak har en kraftig varmende energi som påvirker både Lungerne og Maven.

Madstagnation kan være med til at forårsage Mave Ild. Derfor kan, at spise for meget ad gang, for hurtigt, at spise for sent og at spise madvarer som er svært at transformere, være et aspekt af dette mønsters ætiologi.

Stress, indestængt vrede, frustration og irritation kan skabe Lever Ild som invaderer Maven og skabe Mave Ild. Endvidere kan længerevarende bekymring og spekulationer stagnere Mave qi, som til sidst generer Ild.

Typiske symptomer og tegn på Mave Ild er: Sviende, brændende fornemmelse eller smerter i maven, umættelig sult, kraftig tørst med lyst til kolde drikke, sur opstød, forstoppelse, opkast af syrligt bræk, dårlig ånde, blister eller sår i munden, blødende gummer, tandrodsbetændelse, sur eller bitter smag i munden, mental rastløshed, mørk urin, rødt ansigt, rødt i midten af tungen med en tør, gullig eller brunlig belægning.

Kostanbefalinger

Ved Mave Ild er det ikke kun vigtige at der indtages madvarer der er kølende. Fugtige madvarer skal også indtages. Det er fordi Ilden vil skade Mavens yin aspekter. Maden skal tilberedes med meget vand, og i alvorlig tilfælde skal den moses. Derfor vil suppe og gryderetter være godt.

Ved kostanbefalinger til Mave Ild, skal man være obs. på, om personen samtidigt har Milt qi underskud og/eller Fugt, da kostanbefalingerne nedenunder til Mave Ild er kolde og fugtskabende madvarer. Disse madvarer vil have en skadende effekt på Miltens yang qi.

Asparges, aubergine, avocado, agurk, bambusskud, salat, bønnespirer, agurk, kartofler, vandkastanje, kål, bladselleri, kinakål, majroer, mung bønner, brøndkarse, tomat, spinat, rucola, ærter
Banan, grapefrugt, citron, mango, melon, pære, ananas, blomme, rabarber, æble, vandmelon, appelsin, kiwifrugt
Tofu, soyamælk, yoghurt
Hyldeblomst, mynte
Tang
Byg, boghvede, hirse, hvede, ris, havregrød
Kidney bønner
Krysantemum te, kamille te, grøn te
Krabbe, blæksprutte
Æggehvide
Tamarind
Sesam olie

Det er afgørende at personen undgå indtagelsen af stærke krydderier (peber, chili, kanel, nellike, cayenne peber), hvidløg, kaffe, alkohol, rødt kød, kaffe, mørk chokolade, lammekød, friturestegt mad, grillet mad, ovnstegte mad.

Undgå tobak og især nikotin tyggegummi.

Akupressur

Akupressur med drænende teknik på Mave 44 og Tyktarm 11.