Gynækologiske lidelser

Gynækologi er et specialiseret emne inden for kinesisk medicin. Mange kvinder med gynækologiske problemer har glæde af akupunktur og kinesiske urter. Det skyldes at kinesisk medicin ofte kan afhjælpe eller rette op på problemer som kvinden ofte er blevet fortalt, at hun må hun lære at leve med. Behandles kvinder for gynækologiske lidelser med kinesisk medicin, sker det desuden uden ubehagelige bivirkninger.

Den kinesiske læge Zhang Jing Yue sagde engang, at det at behandle én kvinde, svarer til at behandle fem mænd. Med dette mente han, at kvinder er fem gang så svære, at diagnosticere og behandle på grund af deres fysiologi. Faktisk forholder det sig modsat. Gennem kvinders fysiologi og menstruationscyklus, får man som behandler et utroligt godt indblik i hvordan diverse balancer og ubalancer befinder sig på et givent tidspunkt. Denne indsigt kan man bruge i sin diagnose, ikke kun af gynækologiske lidelser, men også af andre lidelser hos en kvindelig patient.

For at forstå hvordan man arbejder med gynækologi i kinesisk medicin, er man nødt til at acceptere, at fysiologi, ætiologi og patologi er afgørende anderledes hos kvinder end hos mænd – også i kinesisk medicin. Kropssubstanser som Qi, Blod og Jing (essens) er begreber man ikke kan kommer uden om, når den kinesiske forståelse af gynækologi skal forklares. Qi og Blod er to af kroppens substanser der har stor betydning for menstruation, befrugtning og graviditet. De er uadskillelige. Qi er Yang i forhold til Blod som er Yin. Qi kan nærmest oversættes som energi, men det er en forenkling (se Qi).

Blod er andet og mere end blod i vestlig fysiologi (se Blod). Helt forenklet forklares Blod som den substans der nærer og fugter hele kroppen. Blodets kvalitet og fri bevægelse er den vigtigste faktor i gynækologi. Og næsten alle ubalance bunder i ting som påvirker blodet.

Jing eller essens, er den energi vi ved undfangelsen arver fra vores forældre. Den har stor betydning for en kvindes fysiologisk udvikling livet igennem. En stærk Jing er også en forudsætning for at befrugtning kan finde sted.

Det betyder, at hvis en kvindes fysiologi skal fungere optimalt, skal der være balance i disse substanser og mellem Yin og Yang.

Ætiologi – faktorer der forstyrrer denne balance

Kvinde og mænd er rimeligt ens, men der er forskel på hvad de påvirkes af. Kvinde er især sårbare under menstruation og lige efter fødslen, og her bør der tages ekstra hensyn. Det er både fordi Livmoderen er ”åben”, og derfor lettere kan invaderes, og fordi Blodet på dette tidspunkt er forholdsvis svag, og har let til stagnation. Nogen af de faktorer der kan påvirke kvinder negativt er:

 • Udefra kommende patogener
 • Følelsesmæssige faktorer (bekymring, sorg, vrede, angst, chok, skyld og stress)
 • Kost
 • Hårdt fysisk arbejde/sport
 • At arbejde for meget
 • Fødsler og graviditet
 • Sex (ved en for tidlig alder, under menstruation, utilfredsstillende sex)
 • Kirurgiske indgreb (fjernelse af livmoderen).
 • P-piller
 • Spiral
 • Tamponer
 • Aborter

Jeg har forsøgt her på websitet, at give et overblik af nogle gængse gynækologiske problemer, som jeg behandler. De lidelser beskrevet er: Menstruationssmerter; PMS; Menstruationsforstyrrelser; Barnløshed; og Menopause. Udover disse, behandler jeg selvfølgelig mange andre gynækologiske lidelser.