Qi Gong

Qi Gong er en flere tusind år gammel kinesisk bevægelseskunst. De fleste har nok på et eller andet tidspunkt set, enten folk herhjemme i en park, eller billeder fra Kina af unge og gamle, der står og udfører langsomme graciøse bevægelser. Det er Qi Gong og det bruges til at vedligeholde helbredet, forhindre eller behandle sygdom. Qi Gong er en langsom kinesisk gymnastik, der på én og samme tid er motion og meditation. Oversat til dansk betyder Qi Gong noget i retning af “at arbejde med kroppens energier”.

Qi er et begreb man anvender i Kinesisk medicin og som ikke direkte kan oversættes til dansk. Qi kan måske forenklet kaldes livsenergi. Uden Qi vil vi ikke være levende. For at have et godt helbred skal Qi kunne flyde frit og uhindret gennem kroppen. Hvis Qi ikke gør det, vil ubalancer og dermed sygdom opstå. Qi flyder igennem kroppen i baner, som kaldes meridianer. Disse meridianer forbinder de forskellige dele af kroppen og løber, både på den ydre og den indvendige side af kroppen, og forbinder de forskellige indre organer. Det er på meridianerne, at de punkter man benytter til akupunktur findes.

Principperne for akupunktur og Qi Gong er de samme: at styrke og balancere Qi og derved skabe et bedre helbred. I akupunktur placerer man nåle i meridianerne for at påvirke Qi. I Qi Gong strækker man meridianerne og derved aktiveres Qi, hvilket har en gavnlig effekt.

Qi Gong gør mere end at løsne spændinger i musklerne og leddene, det stimulerer også kroppens indre. Udover at gavne ens helbred og give mere energi, har Qi Gong en afstressende og beroligende effekt på den person, som laver det. Qi Gong kan laves af enhver, både ung og gammel. Det er ikke specielt svært at lære, og er ikke anstrengende. De fleste som laver Qi Gong, gør det for deres generelle helbred og velbefindende. Men man kan også arbejde mere specifikt med det, hvis man har en bestemt sygdom.

I Kina har man oprettet en special afdeling, hvor der forskes i og behandles sygdomme med Qi Gong, bl.a. kræftbehandlinger. Jeg ved ikke om der findes nogen i Danmark som har erfaringer inden for netop kræftbehandling. I de fleste større byer i Danmark finder man folk som underviser i Qi Gong i aftenskole regi. Man kan også købe “lær det selv” bøger og videoer, men jeg vil stærkt anbefale at man samtidig modtager instruktion fra en lærer, da det er svært at vide om man gør bevægelserne korrekt eller forkert.