Vind

Det siges at ”Vind er den styrende qi om foråret”, men selvom at Vind skabte sygdomme ofte ses om foråret, ses de også resten af året.

Vind er en meget yang patogen. Derfor er symptomerne ofte akutte, flygtige og vil have tendens til at påvirke yang områder af kroppen dvs. den ydre, hovedet og skuldrene. Vinden er ofte den spydspids som bryder igennem wei qi (beskyttende eller forsvars qi) og fører andre patogene ind i kroppen, som ellers ikke er i stand til at bryde igennem wei qi.

Vinden kan både være udefrakommende eller den kan opstår fra indvendige ubalancer. Mange af symptomerne er ens, men ætiologien og behandlingsprincippet vil være meget forskelligt.

Typiske Vind symptomer er: Symptomer som er pludselig opstået; symptomer der flytter sig fra sted til sted; symptomerne kan hurtigt ændre deres karakter; ofte er det den øverste del af kroppen der er påvirket eller huden; klø; rystelse; spasmer; stivhed.

Lungerne er ofte påvirket af Vind pga. deres direkte kontakt til det ydre via huden og wei qi og fordi den er i direkte forbindelse med omverdenen.