Yin og Yang

I denne tekst forsøger jeg at forklare hvad Yin og Yang er, hvilke ubalancer der kan være og hvad man selv kan gøre for at rette op på ubalancerne.

Yin og Yang

At forklare hvad Yin og Yang er kort og præcist, er ikke nogen nem opgave. Det er et helt fundamentalt koncept i Østlig filosofi. Yin og Yang er to diametrale modpoler, som er uadskillelige og har en gensidig afhængighed. Alt i universet kan beskrives som værende Yin eller Yang. Det er vigtigt at huske, at Yin og Yang ikke er statiske størrelser. De er hele tiden i forandring og indeholder kimen til hinanden. De er også relative størrelser. De er ikke absolutte og kun kan defineres i forhold til hinanden. Uden Yin er der ingen Yang og omvendt. For at få en fornemmelse af alt det her, kan du tænke på et glas vand. Et glas vand er varmt eller Yang, i forhold til is, men det samme glas vand er koldt eller Yin, i forhold til kogende vand. Samtidig indeholder vandet potentialet til, både at blive til is eller til kogende damp.

Nogen eksempler på begreber som er Yin og Yang i forhold til hinanden er: nat/dag; vinter/sommer; kold/varm; hvile/aktivitet; stof/energi; samlende/udvidende; neden/oven; indvendig/udvendig; feminin/maskulin; rum/tid.

I Kinesisk medicin kan alt reduceres til en Yin/Yang dynamik, og at sygdom opstår, når der er en ubalance mellem disse to aspekter af kroppen. Det kan enten være fordi der er for meget af det den ene eller for lidt af det andet. Mange mennesker lever på en måde som forrykker balancen, ved enten at være for Yang og aktive, arbejde for hårdt, få for mange stimulanser, slappe for lidt af, eller ved at være for Yin, sidde for stille, bevæge sig for lidt, spise for Yin en kost. Man har behov for en balance mellem de forskellige ting.

Yin

I forhold til vores krop er Yin vores reserver. Det er blodet, kropsvæsker, næringsstoffer og kroppens fysiske struktur. Yin energier køler kroppen ned, både temperaturmæssigt og mentalt.

Yang

Yang Qi omfatter de energier og processer i kroppen, som er varmende og bevægende. Yang er vigtig som modpol og supplement til Yins kølende, fugtende, nærende energi. Uden Yang vil Yin ikke blive transformeret og bevæget. Yin vil ophobe sig og producere fugt og stagnationer i kroppen, man vil blive sløv. Uden Yang vil man desuden blive kold.

Yang er også vores “drive”, som giver os energi til at følge vores mål i livet.

Man kan læse mere om Yin og Yang ubalancer her: Yin, Yang.