Menopause

Generelt sker menopausen mellem 48 og 55 års alderen, med en gennemsnitsalder på 51 i vesten. Det betragtes som for tidligt, hvis en kvinder er under 35 år. Menopause er i sig selv hverken en sygdom eller en ubalance, men det kan ofte medføre gener, som kan være meget ubehagelige for kvinden. Set fra en kinesisk medicinsk vinkel, sker disse forandringer hos kvinder på grund af at Jing (essens) er nedadgående og fordi blodet bliver svagere. Jing er en del af Nyrens Qi. Den arver vi fra vores forældre ved undfangelsen. Jing påvirker vores fysiologisk udvikling hele livet igennem. Det har stor betydning om det er Jingen’s Yin eller Yang aspektet, der er mest svækket. Ud over en form for Nyre Qi underskud vil der ofte være andre mønstre involveret. De vigtigste er Yin underskud, Varme, Blod underskud, Slim og Lever Yang Stigende.

Idet Nyre Yin og Yang er gensidigt afhængige af hinanden, vil der ofte kunne opstå en situation hos kvinder, hvor der er både Nyre Yin underskud og Nyre Yang underskud. Her er det vigtigt at kunne definere hvilket aspekt af Nyrene der er mest i underskud og behandle ude fra det.

Nyre og Lever Yin Xu (samtidig Blod Xu, Lever Yang Stigende, Lever Ild, Hjerte Ild)
Hedeture, røde kinder, nattesved, varme håndflader/fodsåler, øm lænd, tør mund.

Nyre og Milt Yang Xu (+ Slim)
Hedeture, men kold hænder og fødder, nattesved tidlig om morgen, kuldskærhed, løs afføring, ødem, hyppig vandladning, øm lænd og knæsmerter.