Hjerte ubalancer

Hjertets vigtigste funktioner er at styre blodet og være ”bolig” for vores sind/sjæl/bevidsthed (kaldet shen på kinesisk). For det meste opstår ubalancer i Hjertet enten som konsekvens af andre ubalancer i kroppen, eller på grund af stærke eller længerevarende følelsesmæssige påvirkninger.

På denne side står der information om, og anbefalinger til, følgende ubalancer:

 • Hjerte blod underskud
 • Hjerte yin underskud
 • Hjerte qi underskud
 • Hjerte yang underskud
 • Hjerte qi stagnation
 • Hjerte blod stagnation
 • Hjerte Ild og Hjerte Slim-Varme

Hjerte blod underskud

Typiske symptomer kan være hjertebanken, dårlig hukommelse, søvnløshed, angst, mental rastløshed eller symptomer beskrevet på siden blod underskud. Følg kostanbefalingerne fra dette afsnit og brug akupressur på Hjerte 7 og Milt 6.

Ved Hjerte blod underskud skal man undgå:

 • Alkohol, kaffe og stimulanser, da disse tærer på Hjerte blod.
 • Bitre ting som kaffe, sort te, mørk chokolade m.m. udtørrer Hjerte blod.
 • En person med et blod underskud skal undgå at overanstrenge sig både mentalt og fysisk.
 • At ikke overanstrenge sig, er ikke kun ift. det fysisk. En person med et underskud af Hjerte blod skal undgå mental og emotionel belastning såsom stress. Computere, smartphones og tildels fjernsyn forbruger Hjerte blod. Disse elektroniske redskaber skal derfor ikke overforbruges og helst ikke bruges sent om aften, da blod burde være på vej tilbage for at “hvile” i Hjertet og Leveren på dette tidspunkt.
 • En person som har et blod underskud skal helst ikke være bloddonor.

Hjerte yin underskud

Hjerte yin underskud kan opleves som: Søvnløshed eller at vågne ofte om natten og med tankerne som kører, drømmeforstyrret søvn, hjertebanken, mental uro og rastløshed, fysisk rastløshed og uro, angst eller let forskrækket, dårlig hukommelse, tør mund og halsen, nattesved eller varmt om natten, depression, svimmelhed, mørk urin, forstoppelse eller tør afføring, røde kindben, at blive let stresset.

Hjerte yin er især følsom for stress og emotionelle påvirkninger, men Hjerte yin bliver også slidt af mental overaktivitet. En person med Hjerte yin xu skal helst undgå stress, komme tidligt i seng. De skal ikke bruge computere og smartphones om aften (og de skal reducere deres brug af dem så meget som muligt i det hel taget).
Stimulanser som kaffe, sort te og grøn te vil tære på Hjerte yin. Kaffe er helt klart den værste synder af disse tre. Andre drikke som Coca Cola, Redbull og andre energidrikke er også problematisk fordi de overstimulerer shen og derved forbruger og belaster Hjerte yin.

Meditation, især med fokus både på den nederste del af bughulen og på hjertet er især gavnlig for disse patienter. Hjerte yin vil især næres, ved at skabe ro i Hjertet og tømmer Hjertet for tanker og begær.

Akupressur med styrkende teknik på akupunkturpunkterne Nyre 3, Yintang og Hjerte 7.

Hjerte qi underskud

Blodtab, længerevarende sygdom, fysisk overanstrengelse og følelsesmæssige ubalancer, især hvor der er en mangel på glæde i livet, vil kunne føre til et underskud af Hjerte qi. Chok har en spredende affekt på Hjerte qi, og kan derved svækker Hjertet.

Hjertet styrer sved i kroppen. Overdreven sveden kan derfor skade Hjerte qi.

Indtagelse af visse euforiserende stoffer vil sprede Hjerte qi og derved kunne forårsage et underskud af Hjerte qi med tiden.

Hjerte qi underskud kan vise sig ved: Hjertebanken, let forpustet, hurtig, overfladisk vejrtrækning, blegt ansigt, træthed som er både fysisk, men især mentalt og emotionelt, spontansveden, manglende livsglæde, depression, tale besvære som f.eks. stammen. Folk som med et underskud af Hjerte qi kan virke meget stille eller generet. Deres stemme kan lyde lidt trist eller flad og øjnene kan mangle gnist.

Hjerte qi styrkes kostmæssigt bedst ved at styrke Milt qi. Små mængder af den bitre smag vil fokusere effekten af maden på Hjertet, dog ikke kaffe som lænser kroppen for qi. Madvarer som er røde siges at have en affinitet med Ildfasen i de Fem Faser eller Elementer og derved Hjertet, men der findes dog meget få madvarer, som styrker Hjerte qi.

Hjerte qi styrkes bedst, ved at skabe harmoni i følelseslivet og ved at dyrke ting som gør en glad. En person med Hjerte qi underskud kunne for eksempel én eller to gang om dagen sidder ned med lukkede øjne og tænke på nogen eller noget de elsker, eller de kan fokusere på noget som gør dem glade eller noget som er smuk. Det vil nære deres shen og Hjerte qi.

Meditation er især generelt er godt for en persons shen og derved deres Hjerte qi. Meditation med fokus på at udsende qi og kærlighed fra hjertet eller med fokus på taknemligheden, vil især være gavnlig for Hjerte qi.

Akupressur med styrkende teknik på akupunkturpunktet Hjerte 7.

Hjerte yang underskud

Typiske symptomer kan være at man er meget kuldeskær, har hyppige vandladninger, tendens til ødem, har hjertebanken, er stakåndet. Ved Hjerte yang underskud skal man følge rådene som er skrevet foroven under Hjerte qi underskud og på den side hvor der diskuteres yang underskud.

Akupressur og moxa

Akupressur på punkterne Pericardium 6 og Ren 17 og moxa på punkterne Ren 6 og Nyre 3.

Hjerte qi stagnation

I lighed med andre former for qi stagnation vil fokusset på selvhjælp ved Hjerte qi stagnation, være omkring bevægelse af qi i brystkasseområdet. Man vil have godt af at lave skulderrulninger, cirkler med brystkassen, at banke på brystkassen med en let knyttede næve eller at banke på den øverste del af ryggen med en træske. Man kan også købe en orange massagebold (den med en masse knopper på) i Matas og ruller den op og ned af ryggen, mens man presser bolden mellem en væg og ens ryg.
Skulderrulninger, vandrete cirkelbevægelse med Ren 17 og at svinge med armene, vil hjælpe med at bevæge qi i brystkassen og derved Hjerte qi
Mentalt og emotionelt er det vigtig at forholde sig til de ting, som stagnerer ens Hjerte qi.

Man kan lave akupressur på punkterne Pericardium 6 og Ren 17.

Ved alle tilstande med smerter i brystkassen og omkring hjertet, skal man få hjertet undersøgt af en læge.

Hjerte Blod stagnation

Symptomer som smerter i brystkassen og/eller ned af venstre arm, spændthed i brystkassen og blå læber. Se anbefalingerne i Blod stagnation afsnittet.

Akupressur på Pericardium 6 og Ren 17.

Bank på brystkassen med håndfladen eller løst knyttet næve.

Hjerte Ild og Hjerte Slim-Varme

Hjerte Ild og Slim-Varme som agiterer Hjertet opstår oftest pga. stress, emotionelle ubalancer, alkohol, forkert kost, medicin og stofmisbrug.

Symptomerne ved Hjerte Ild og Slim-Varme i Hjertet kan variere meget i intensitet og omfang afhængig af hvor kraftig Varmen er, og om der er Slim tilstede.

Typiske symptomer er: Hjertebanken, mental uro og rastløshed, søvnløshed, mental forvirring, mani, depression eller humørsvingninger, aggressivitet og hidsighed, både verbalt og fysisk, spontan og uovervejet handlinger, hurtige kropsbevægelser, vanskelighed ved at sidde stille og ved at finde ro, snakker hurtigt og meget, råbende stemme eller råber meget, vrøvler eller snakker sort, stemmen kan lyde sløret. ukontrolleret latter eller gråd, griner meget medens man taler, taler til sig selv, mental forvirring, manglende realitets sans, personen kan mangle virkelighedssans, rødt ansigt, spændthed eller uro i brystkassen, tørst, bitter eller metallisk smag i munden, søvnløshed, drømmeforstyrret søvn, evt. med mareridt, mørk urin, rød tunge evt. med en fedtet gullig belægning.

Kostanbefalinger

Bitre madvarer og madvarer som har en kold energi vil være gavnlig. At spise mange grønsager og meget frugt er en god ting. En tommelfinger regel er, at frugt og grønsager som er meget vandholdige er kølende i deres energi. Det er ting som agurk, salat, vand melon, tomater, bønnespirer o. lign.
Maden kan være kogt, dampet eller svitset. Rå mad som salat generelt vil være godt.

Asparges, aubergine, bambusskud, salat, bønnespirer, agurk, kartofler, vandkastanje, kål, bladselleri, kinakål, majroer, mung bønner, brøndkarse, tomat
Banan, grapefrugt, citron, mango, melon, pære, ananas, blomme, rabarber, æble, vandmelon
Tofu
Hyldeblomst, mynte
Tang
Byg, boghvede, hirse, hvede
Kidney bønner
Krysantemum te
Krabbe, blæksprutte
Æggehvide
Tamarind
Sesam olie

Det er afgørende at personen undgå indtagelsen af stærke krydderier (peber, chili, kanel, nellike, cayenne peber), hvidløg, kaffe, alkohol, rødt kød, kaffe, mørk chokolade, lammekød, friturestegt mad, grillet mad, ovnstegte mad.

Ved Hjerte Ild og Slim-Varme i Hjertet er det især vigtigt, at undgå indtagelse af stimulanser som kaffe, energi drikke og af alkohol.

Andre råd
Undgå stress og ophidselse.

Meditation kan være en udfordring for en person med Hjerte Ild eller Slim-Varme. Det er fordi de vil være meget mental rastløs. Det vil alligevel være noget som de vil have meget gavn af, hvis de kan overvinde deres mental rastløshed.

Yoga, tai ji og qi gong vil være gavnlig for personen. De vil dog ofte har svært med disse i starten pga. at de ofte er meget utålmodige og hurtig keder sig.

Akupressur

Akupressur på punkterne Periciardium 5Pericardium 8 eller Hjerte 8.