Invasioner af udefrakommende patogen qi

Akutte lidelser såsom influenza, forkølelse m.m. opstår når kroppen invaderes af udefrakommende patogen qi, kaldet xie qi på kinesisk. Disse patogener kan være klimatiske påvirkninger, bakterie, vira, svampe, allergener eller forurening. To af de mest almindelige patogener som angriber kroppen vil have karakter af at være Vind-Varme eller Vind-Kulde.

Typiske symptomer på en invasion af udefrakommende patogen qi er: Akutte symptomer som opstår pludselig, stivhed, følelsesløshed, rystelse, klø eller snurrende fornemmelse i huden, smerter i ledderne, hovedpine, aversion mod kulde og vind. Ofte vil der være forstyrrelse af Lungernes funktion som resulterer i hoste og nyse.

Der er forskelle i symptombilledet afhængig af om det er Vind-Kulde eller Vind-Varme der er tale om. Disse forskelle står i de relevante sektioner.

Invasioner af Vind-Kulde

Typiske symptomer og tegn ved en invasion af Vind-Kulde er: Aversion mod kulde og vind, kuldegysninger, hovedpine, stivhed i skuldrene og nakken, manglende sveden, hoste, nysene, klar sekret fra næsen let eller ingen feber, kløende hals, ingen tørst, overfladisk-spændt-langsom puls.

Vind og Kulde skal aktiv drives ud af det ydre aspekt af kroppen. Det gøres igennem at svede. Derfor skal der indtages ting, som har en varmende og en sved frembringende affekt. Mange af de understående ting er godt at lave te af, som drikkes så varmt som muligt.

Patienten skal helst spise let og enkelt, eller ligefrem faste og kun drikke væske i starten af en invasion af udefrakommende patogen qi. De skal i hvert fald helt undgå mejeriprodukter, og også helst undgå ”tung” mad som kød, olieret mad o. lign.

Ligeledes skal der undgås den sure smag pga. dens sammentrækkende eller centripetal dynamik. Det betyder, at man endnu engang kommer i karambolage med gængse råd fra andre faggrupper og husråd. C-vitamin, citron og andre ting der er meget syrlige, skal ikke indtages under en invasion af udefrakommende patogen qi, da de vil trække patogen qi indad og samtidigt lukker svedporerne, så patogen qi ikke har en flugtveje ud af kroppen.

Kostanbefalinger

Chili, ingefær, hvidløg, løg, basilikum, cayennepeber, kanel, nellike, peber er alle varmende og krydret i deres dynamik og kan drive Vind-Kulde ud. Man kan indtage en varm “toddy” af enten rom eller whisky i varm ingefær te med lidt kanel og nellike. Alternativ kan man lave en alkoholfri version med forårsløg, hvidløg og ingefær som snittes, moses og overhældes med kogende vand.

Akupressur

Akupressur med drænende teknik på Tyktarm 4 og Galdeblære 20.

Sugekopper på den øverste del af ryggen kan også bruges.

Invasion af Vind-Varme

Ved en invasion af Vind-Varme vil der være mindre aversion mod kulde end ved Vind-Kulde, men der vil alligevel være kuldegysninger, let eller høj feber, tørst, røde øjne, rød og øm hals, gullig sekret fra næsen, hoste evt. med gullig slim.

Ligesom ved Vind-Kulde, skal der åbnes til det ydre, men her skal der køles i stedet for at varme. Igen let mad, suppe lavet af grønsager med en krydrede smag er godt.

Patienten skal helst spise let og enkelt, eller ligefrem faste i starten og kun drikke væske. De skal i hvert fald helt undgå mejeriprodukter, og også helst ”tung” mad som kød, fedtet mad o. lign.

Ligeledes skal man undgå den sure smag pga. dens sammentrækkende eller centripetal dynamik. Det betyder, at man endnu engang kommer i karambolage med gængse råd fra andre faggrupper og husråd. C-vitamin, citron og andre ting der er meget syrlige, skal ikke indtages under en invasion af udefrakommende patogen qi, da de vil trække patogen qi indad og samtidigt lukker svedporerne, så patogen qi ikke har en flugtveje ud af kroppen.

Mange af de urter som bruges til invasion af Vind-Kulde kan også bruges, til trods for at de er Varmende, f. eks ingefær og hvidløg. Det er fordi de åbne til det ydre og uddriver Vind, men de skal kombineres og bruges sammen med urter som er kølende.

Anbefalede urteteer

Krysantemum, mynte, hyldeblomst, citron melisse, kamille.

Akupressur

Akupressur med drænende teknik på Tyktarm 4, Galdeblære 20 og Tyktarm 11.

Sugekopper på den øverste del af ryggen kan bruges.